Suočavanje s prošlošću
132

Šešeljev učenik, Miloševićev glasnogovornik i čovjek sa snimka na kojem su maltretirani Bošnjaci protiv rezolucije o Srebrenici

Piše: Semir Hambo
Detalj nakon sinoćnjeg sastanka u Beogradu (Foto: Milorad Dodik/IG)
Detalj nakon sinoćnjeg sastanka u Beogradu (Foto: Milorad Dodik/IG)
U Beogradu je sinoć održan sastanak političkog vrha bh. entiteta Republika Srpska i vrha Srbije o rezoluciji koja se priprema u Ujedinjenim nacijama, a kojom se treba osuditi veličanje ratnih zločinaca i ratnih zločina te istaći da je genocid u Srebrenici fakt koji se mora poštovati i obilježavati širom svijeta.
Niti je entitet RS proglašen genocidnom tvorevinom, niti je srpski narod proglašen genocidnim, no to ne sprečava predsjednika RS-a Milorada Dodika, članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednik NSRS-a Nenada Stevandića, ministra vanjskih poslova Srbije Ivicu Dačića, predsjednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić te predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ovu rezoluciju pokušaju zaustaviti i njome prepasti srpski narod.

Kako Klix.ba saznaje iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora Srbija je izuzetno aktivna u procesu lobiranja širom svijeta. Obećavaju kupovine oružja od raznih zemalja, razne diplomatske usluge samo kako bi nagovorili neke zemlje da ne glasaju za rezoluciju. Čak se problematizira što se o rezoluciji glasa u Generalnoj skupštini, a ne u Vijeću sigurnosti, gdje Srbija uvijek računa na veto Rusije.

Ni Dodik ni Vučić ni Stevanić niti ostali nisu iskreni prema svojim građanima. Ne saopštavaju im šta je suština rezolucije, već ih prepadaju da će rezolucija kojom se poziva na sjećanje na genocid u Srebrenici, koji se treba obilježavati svake godine, zatim uvođenje u obrazovni sistem ovih činjenica, osuđivanje poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca, a sve u cilju izgradnje mira, negativno utjecati na srpski narod.

Niti će se ovom rezolucijom ukinuti entitet RS, niti će se srpski narod proglasiti genocidnim. Rezolucija je civilizacijsko pitanje i šansa i za samu Srbiju.

No zanimljivo je da su veoma nervozni i glavni glasnici protiv spomenute rezolucije upravo osobe koje su tokom devedesetih bile sudionici onih politika koje su i dovele do brojnih zločina i na kraju genocida. Tako je aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom devedesetih bio član Radikalne stranke Srbije, čiji je osnivač ratni zločinac Vojislav Šešelj. Vučić je također poznat i po obilasku sarajevskog ratišta, ali i po izjavama "sto muslimana za jednog Srbina".

Ivica Dačić je u spomenutom periodu bio glasnogovornik SPS-a, stranke koju je vodio Slobodan Milošević, a kasnije je i preuzeo tu stranku. A Nenad Stevandić je čovjek kojem se godinama stavlja na teret činjenica da je bio dio vojnog ogranka u Kotor Varoši koji je vršio pretrese i maltretiranje Bošnjaka.

Stoga se postavlja pitanje da li oni koji su tokom devedesetih bili dio politika koje su dovele do zločina i danas štite takve politike, iako niti ko optužuje kolektivno srpski narod niti će rezolucija ukinuti RS. Jedini koji prebacuju kolektivnu krivicu na srpski narod u Dodik, Vučić, Dačić, Stevandić i ekipa koja se jučer okupila u Beogradu.