Otrovne poruke
78

Ne prestaje Vučićeva i Dačićeva opsesija Rezolucijom o Srebrenici: Mit o borbi protiv velikih

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Već nezdrava opsesija lidera susjedne Srbije Rezolucijom o Srebrenici o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN-a došla je do patološke razine gdje se Aleksandar Vučić, a ni drugi političari ne mogu pojaviti bez da kritikuju Rezoluciju.

"Mislim da je za ljude u Srbiji od presudnog značaja da mi uradimo svoj posao, da se borimo, nama izgledi nisu veliki, protiv sebe imamo najdominantnije svjetske sile Zapada. Svi su sponzori te rezolucije, 17 zemalja sa izuzetkom, Čilea iz razumljivih razloga i Ruande zbog Hutija i Tutsija", kazao je Vučić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

On je rekao da su glavni kosponzori rezolucije Ruanda i Njemačka.

"Dakle, sve ostalo su zemlje, od SAD, Italije, Francuske, najrazvijenijih zemalja Zapada rekli da će se boriti za tu rezoluciju. Da, mi smo dobili zvaničan stav da će da lobiraju i da će da se bore za tu rezoluciju", kazao je Vučić i rekao da je odgovorio da nije očekivao drugačije

"Kakvog junaka imate protiv sebe i morat ćete da se borite, i mi ćemo da se borimo, ovo sam metaforički rekao. Ali pod junakom sam podrazumijevao, našu zemlju i tu nema metafore. Suprostavit ćemo se snažnije nego što misle", kazao je Vučić.

Ministar vanjskih poslova Srbije i prvi saradnik Slobodana MIloševića Ivica Dačić je također komentarisao Rezoluciju o Srebrenici.

"Mislim da je to otvaranje pandorine kutije za razne vrste rezolucija koje mogu da uslijede i razne vrste osuda. Ironično je i cinično da Njemci i Turci kosponzorišu rezoluciju o genocidu. Šta bi građani naše zemlje mogli da kažu kada smo mi bili svjedoci i žrtve genocida koji su oni počinili nad nama svih ovih godina", kazao je Dačić.

On je spomenuo i Namibiju i zločine Njemačke u vrijeme kolonijalizma, ali je i rekao da su Nijemci priznali da su činili zločine, očito ne primjetivši ironiju u svome govoru.

Dačić je ponovo negirao genocid, argumentima koji su davno osporeni.