Prazne čestitke
49

Da li su zvaničnici iz RS-a zaboravili zakon o kriminalizaciji klevete pa čestitaju Dan slobode medija?

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Treći maj obilježava se kao Svjetski dan slobode medija. Tim povodom su novinari u Bosni i Hercegovini dobili niz čestitki i lijepih poruka od zvaničnika iz Republike Srpske, dijela države u kojem je usvojen diskriminirajući zakon o kriminalizaciji klevete.
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) u julu 2023. godine usvojila je izmjene Krivičnog zakona kojim se kleveta kriminalizira. Radi o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika po kojima je kleveta postala krivično djelo novčano kažnjiva ali i uz mogućnost kazne zatvora.

Propisana novčana kazna od 1.000 do 6.000 KM, a maksimalna kazna zatvora je do dva mjeseca za osuđene koji ne budu mogli otplatiti novčanu kaznu.

Iako je riječ o entitetskom zakonu, na osnovu njega će fizičko ili pravno lice iz RS-a moći tužiti nekoga za klevetu nekoga bez obzira na njegovo mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini.

Usvajanje ovog zakona u RS-u izazvalo je niz reakcija, što domaćih javnih ličnosti i organizacija, tako i međunarodnih predstavnika i institucija. Kriminalizaciju klevete osudila je i Evropska unija, kao i SAD, ukazujući da ovakav čin vodi ka autoritarizmu.

U trenucima kada se prašina oko ovog diskriminirajućeg zakona malo smirila, stigao je Svjetski dan slobode medija, a novinari i medijski radnici u Bosni i Hercegovini dobili su čestitku i od zvaničnika iz RS-a.

Tako je Nenad Stevandić kazao kako "slobodni i objektivni mediji, posvećeni istini i pravdi, tačnom i pravovremenom informisanju javnosti o svim važnim događajima su jedan od najvažniji stubova svakog demokratskog društva".

Dodao je kako je ponosan na činjenicu da Republika Srpska i "njene najviše institucije u potpunosti poštuju slobodu i nezavisnost medija, zagarantovane zakonom i Ustavom".

Čestici se pridružio i Dodik ističući kako je RS "stvorila uslove za rad svih medija, cijeneći važnost slobode izražavanja, ulogu i značaj medija, kao i pravovremeno informisanje javnosti u savremenom svijetu".

I Željka Cvijanović je čestitala Svjetski dan slobode medija i to porukom:" Želim vam bolji materijalni, profesionalni i ukupni društveni položaj i srdačno vas pozdravljam".

Ove sve čestitke i želje ne bi bile ni malo sporne da je u praksi sve ovo kao i u teoriji. No, sa druge strane, imamo kontroverzni zakon kojim se kriminalizuje kleveta i koji jasno pokazuje da nema slobode govora, mediji baš i nemaju takvu slobodu o kakvoj govore zvaničnici iz RS-a, a polje rada i djelovanja medija i medijskih radnika je ograničeno.

Ovakve čestitke, koje dolaze upravo od osoba koje su zaslužne za usvajanje jednog ovakvog zakona, djeluju provokativno i krajnje licemjerno, a svemu tome ide u prilog činjenica da je BiH nazadovala za čak 17 mjesta u izvještaju o slobodi medija.

Naša zemlja nalazi se na 81. mjestu, što je 17 mjesta niže od 62. mjesta kojeg smo zauzeli prethodne godine. Uz to, naveli su i da je situacija sa slobodom medija u BiH "problematično."