Ne preporučuje se
76

Ove namirnice bebe ne bi trebale jesti

N. C.
Stručnjaci smatraju da bi trebali zaboraviti na sve one tablice i popise namirnica s kojima su generacije mama počinjale dohranu svojih beba.

Tablice više nisu aktualne, jer je dokazano da ne postoje namirnice koje bi se trebale davati prve, odnosno, ne postoji naputak koji će reći - to su jabuke i mrkvica ili ne, beba prvo treba okusiti meso. To je danas tako jer su nutricionisti shvatili da bebe u različitim dijelovima svijeta započinju s različitim namirnicama pa je očito da je popis u jednoj zemlji drugačiji nego drugdje.

Uz tu bi činjenicu mame danas trebale odahnuti i jednostavno bebi davati gotovo sve što jedu i roditelji. Naravno, u početku to trebaju biti kašice bez ikakvih dodataka, dakle, ne jelo koje se kuha za cijelu porodicu, ali kad je o izboru namirnica riječ znajte da je svejedno hoće li to biti mrkvica ili jaje.

Međutim, iako je danas dozvoljeno gotovo sve, postoje namirnice koje su zabranjene, neke do prvog, a neke čak i do drugog rođendana.

Donosimo vam stoga popis kako biste mogli zapamtiti sve to što bebi ne smijete dati, i opustiti se kod izbora namirnica, ne prema starim popisima i tablicama, već onome što se trenutno nudi u sezonskom stolu.

Ono što im ne smijete davati jest ovo: šećer, med (do drugog rođendana), citrusno voće (do prvog rođendana), sol, sirovo i nedovoljno kuhano meso, riba, povrće, orašasti plodovi (alergeni koje možete početi davati po malo, ali mljevene), kravlje mlijeko (do 1. rođendana).

Ono što ostaje na snazi jest način na koji se bebe privikavaju na čvrstu hranu. Uvođenje svake nove namirnice trebalo bi biti postepeno, po malo, u kombinaciji s već okušanim okusima, kako bi se beba mogla što bolje privikavati na nove okuse.