Afera Ikona
549

Crnadak: Dodikov kabinet mora što prije dati sve informacije o poklonu koji je dobio Lavrov

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da aferu u vezi s pozlaćenom ikonom, koju je otkrio portal Klix.ba, treba što prije razjasniti i da kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika mora dati detaljne odgovore.
"Za mene je ovo vrlo ružan događaj koji ostavlja jednu mrlju na institucije. Ono što se treba desiti što prije je da kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH da jasnu informaciju o porijeklu poklona i sve druge detalje vezano za ovaj poklon", kazao je.

Prisjećajući se svog susreta sa šefom Ruske diplomatije prije dvije godine kazao je da je i on uručio poklone, ali da se tačno zna njihovo porijeklo i autor.

"Uobičajeno je da se to zna unaprijed. Ja se sjećam vrlo dobro kada sam bio ministar vanjskih poslova kada je Sergej Lavrov bio moj gost 2018. godine, mi smo mu dali jednu umjetničku sliku s motivom Svetog Save iz Hercegovine i još jedan umjetnički rad poznatog autora koji se odnosio na Zmijanski vez. To su stvari kojima se ne bismo smjeli igrati", dodao je.

Ističe da ne treba unaprijed optuživati ni kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH da su oni uradili nešto što ne treba, ali je zato važno da javnosti saopće tačnu informaciju što je prije moguće.

"Kada je cijela ova stvar dobila međunarodni karakter s notom Ambasade Ukrajine, vrlo je bitno da se da puna informacija sa svim neophodnim detaljima i proslijedi Ukrajinskoj ambasadi i da se ispoštuje i ta vrsta međunarodne obaveze", zaključio je bivši šef bh. diplomatije u izjavi za Klix.ba.

Podsjetimo, Ambasada Ukrajine u BiH jučer je zatražila informaciju o porijeklu ikone koja je navodno nastala prije otprilike 300 godina i pronađena u Lugansku (Ukrajina) te zamolila za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.