Suđenje u Tuzli
15

Bivša vozačica Vesne Švancer: Rekla mi je da dio novca njoj mora biti vraćen

Piše: A. K.
Azra Džafić svjedoči na suđenju Vesni Švancer (Foto: D. Z./Klix.ba)
Azra Džafić svjedoči na suđenju Vesni Švancer (Foto: D. Z./Klix.ba)
U nastavku suđenja Vesni Švancer koja je, između ostalog osumnjičena za zloupotrebu položaja i prevaru, danas je svjedočila Azra Džafić, bivša vozačica u Parlamentu Federacije BiH.

Ona je govorila o tome kako je novac iz federalnog budžeta dodjeljivan udruženjima ili pojedincima, a na kraju završavao ponovo kod Švancer koja je i odobravala grantove.

Džafić je bivša vozačica Švancer koja je obnašala funkciju dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a optužnicom Tužilaštva TK bila je osumnjičena kao član grupe koju je organizirala Švancer.

Ona se optužnicom navodila kao pomagačica u četiri situacije u kojima je Švancer uzimala za sebe novac od bespovratne pomoći koju je odobravala.

U ovom predmetu Džafić je u Općinskom sudu u Tuzli pravosnažno osuđena na 11 mjeseci zatvora, a kazna je zamjenjena novčanim iznosom od 23.900 konvertibilnih maraka.

Upoznale se na iftaru u Visokom

Tokom današnjeg ispitivanja Džafić je kazala da je Švancer upoznala 2016. godine na iftaru u Visokom te da je posredovala u četiri slučaja u kojima su isplaćivani grantovi iz federalnog budžeta.

Kako je navela, u dva slučaja novac je isplaćen fizičkim osobama, a u dva udruženjima.

"Vesna Švancer me u martu 2017. pitala da li želim biti njena vozačica u Parlamentu FBiH i zvanično me zaposlila u apilu. Dalje mi je rekla da parlament ima grant sredstva koja se mogu dodjeljivati bez posebne procedure, ali da je potrebno određeni iznos njoj vratiti (Švancer, op.a.). Nakon što me pitala da li imam nekoga kome bi mogao biti dodijeljen novac rekla sam da imam", navela je Džafić.

Džafić je nastavila da su sredstva bila namijenjena njenoj tetki Latifi Medinić koja nije imala račun u banci te je novac uplaćen na račun Amira Delića. U ovom slučaju, navela je ona, bilo je riječi o iznosu do 2.500 KM od čega je 2.000 trebalo vratiti Vesni Švancer.

Novac za maturu

"Nakon što je Amir podigao novac, meni je cjelokupan iznos dao u koverti koju sam ja odnijela Vesni. Ona mi je rekla da iz koverte uzmem 300 KM i dam Latifi, što sam i uradila. To sam odnijela svom ocu, koji je na kraju novac dao Latifi", navela je Džafić.

U drugom slučaju Džafić je kazala da se Vesni obratila za pomoć koja se odnosila na Latifinu kćerku koja je trebala na maturu. Novac je i ovaj put odobren u iznosu od 2.500 KM. Od toga je, prema tvrdnjama Džafić, 2.000 KM vraćeno Švancer dok je 500 otišlo Latifi, odnosno njenoj kćerki.

"Novac sam u koverti Vesni predala u Zenici", naglasila je Džafić.

Slični scenariji odvijali su se i prilikom isplate grantova udruženjima.

Novac dodijeljivan i na rate

"Vesna me pitala da li imam udruženja od povjerenja kojima se mogu dati novčana sredstva, od kojih je jedan dio potrebno vratiti. Rekla sam da imam Udruženje Damar omladine iz Visokog čiji je predsjednik Edin Islamović. Njega poznajem veoma dugo, a kada sam pitala Vesnu da li treba predati neki projekt ona je odgovorila negativno, jer ne treba pravdati sredstva. Njemu su dodijeljene 2.500 KM u dvije rate. Nakon toga u koverti sam Vesni odnijela 1.500 KM dok je Edin zadržao 1.000 maraka", kazala je Džafić.

Po istom scenariju novac je isplaćen i Taekwondo klubu Crni labudovi u Visokom.

"Sjedila sam u ljetnoj bašti u kafiću Kosmos u Visokom s predsjednikom kluba Raifom Ahmićem i još nekoliko osoba. On me pitao na koji način se može dobiti lakih federalnih para, a ja sam mu odgovorila da mogu provjeriti. Pitala sam Vesnu, a ona mi je rekla da može dobiti grant, ali da mora vratiti veći iznos novca. On na to nje pristao te je rekao da maksimalno može vratiti pola od dobijenog iznosa. Kada mu je dodijeljeno 2.700 KM, Vesna je zahtijevala da joj se isti dan vrati 1.350 maraka", rekla je Džafić.

U svom iskazu je navela da taj dan nije mogla otići po kovertu, ali da je pomno isplanirala predaju novca.

Na pitanje tužitelja Dalibora Bingasa da li je Švancer u ovim situacijama "počastila", Džafić je odgovorila negativno te istaknula da je sve to radila kako bi se u određenoj mjeri zahvalila Švancer koja joj je dala posao u federalnom parlamentu, ali i da bi pomogla osobama kojima je to potrebno.

Istaknuvši da su se sva dešavanja u četiri slučaja odvila u mjesecu martu i aprilu 2017. godine, Džafić je kazala da je tek kasnije postala svjesna da je bilo riječi o krivičnom djelu.

Materijalni dokazi

U drugom dijelu današnjeg ročišta, odbrana, odnosno advokatica Amila Kunosić iznijela je nekoliko materijalnih dokaza u vidu fotografije s posvetom, nekoliko pisama i album s fotografijama koje je Džafić poklinila Vesni Švancer.

Uglavnom je riječ o njihovim zajedničkim fotografijama, a Džafić se nije mogla sjetiti da li je ona napisala pisma koja je odbrana predočila.

Teza odbrane je da je Džafić zlupotrijebila povjerenje koje joj je Švancer ukazala te da je ona počinila krivična djela koja se Švancer stavljaju na teret.

Podsjećamo, Švancer se prema optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti da je kao potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti te krivično djelo prevare.

Kako je obrazloženo, Švancer je formirala udruženje u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uslovljavali te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.