Osuđena na kaznu zatvora
14

Bivša federalna zastupnica Vesna Švancer traži da joj se ponovo sudi u Tuzli

A. K.
Vesna Švancer za vrijeme suđenja u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vesna Švancer za vrijeme suđenja u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivša potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer danas je uložila žalbu na prvostepenu presudu Općinskog suda u Tuzli kojom je osuđena na dvije i po godine zatvora, saznaje Klix.ba.
Vesna Švancer je 14. oktobra prošle godine odlukom Općinskog suda u Tuzli osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, zbog, kako je tada navedeno, počinjenja krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti uz krivično djelo prevare.

Na ovu presudu Švancer je danas uložila žalbu posredstvom advokata Envera Ćosićkića, koji je za Klix.ba kazao da je ovaj potez učinjen zbog povrede odredaba krivičnog postupka, zatim povrede krivičnog zakona, pogrešnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja te odluke o krivično-pravnoj sankciji i sigurnosnoj mjeri.

"Žalba je podnesena iz skoro svih razloga, odnosno osnova predviđenih odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, tako da očekujemo da će žalba o kojoj će odlučivati Kantonalni sud u Tuzli biti usvojena, prvostepena presuda ukinuta, a predmet vraćen na ponovni postupak", rekao je Ćosićkić za Klix.ba.

Suđenje Vesni Švancer počelo je nakon podizanja optužnice od Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, koje je teretilo da je formirala udruženje, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH skupa sa saučesnicima uslovljavala te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Švancer je u pritvoru provela 11 mjeseci, a na slobodu je puštena 13. marta 2019. godine. U prvostepenom postupku izrečena joj je i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima državne, entitetske i kantonalne vlasti te javnim ustanovama i preduzećima u trajanju od 10 godina.

Presuda je naložila i to da mora platiti troškove postupka u iznosu od 685 KM, kao i da joj se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, a koja iznosi 11.350 KM. Presudom je obavezana i da oštećenom Mahiru Sliniću isplati 2.500 eura na ime pričinjene štete.

Švancer je u ranijem razgovoru za Klix.ba, netom nakon izricanja presude, između ostalog kazala da je sudski postupak koji je vođen protiv nje, samo nastavak bezočne harange kojoj je skupa sa svojom porodicom u to vrijeme bila izložena skoro godinu i po dana.

Švancer je bivša članica Saveza za bolju budućnost, a nakon pokretanja krivičnog postupka isključena je iz članstva ove stranke.