Komentari (58)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zamisli USA zakucana za samo dno.
Ja sam nedavno jednom prijatelju amerikancu neformalno kroz razgovor rekao koliko traje kod nas porodiljsko odsustvo, čovjek se šokirao kao da sam mu rekao ne znam ti kako krupnu stvar.
Ali nije zakonom zagarantovano. Radnici u Mc’Donaldsu ili konobari koji samo zarađuju bakšiš i nemaju druge plate ne mogu da prijušte da daju $350 ili više mjesecno za to osiguranje. Ne daju to Republikanci pa makar im zadnje bilo. Zabranili su abortus ali nikakav kvalitet zivota nisu podarili toj na silu rodjenoj djeci. Roditelji im moraju vrlo brzo na posao i da plaćaju $1500 do $1700 mjesečno za obdanište.
Ja ovo ne kontam.. npr. u austriji postoji razliciti modeli, a najniži model predvidja 365 dana a najvisi cak do skoro 3 godine.. Ovo je neki amater pisao koji nezna 2+2
Po BH zakonu poslodavac ima pravo zvati ženu na posao nakon 42 dana, ako se ukaže neka hitna potreba. Većinom žene zaposlene kod privatnika ostaju na porodiljskom 3 do 6 mjeseci, a onda počinje agonija sa vrtićima i bolovanjima.
De ukinite i to pa da nemamo nista pozitivno.
Bez uvrede ali i vi novinari sa Klix-a znate da to kod privatnika ne važi bar u našoj državi i da je to vecinom rezervisano za radnike koji rade u državnim,kantonalnim,opšinskim firmama,kao i da ne treba čuditi podatak da danas ljudi daju ogromne količine novca za uhljebljenje na državne jasle jer su time osigurani do penzije,plata redovna,regres,godišnji 30 dana i ne razmišljaju da li ce dobiti otkaz i pravo uživanje je ici na takav posao.
Nema Švedske na listi sa 450 radnih dana, sto znaci skoro 2 godine od kojih otac mora da uzme 90.
Mislim da postoji rupa u zakonu, uposlenice sa ugovorom na neodredjeno izgube taj status nakon porodiljskog, te prilikom obnavljanja ugovora poslodavac im na potpis lako moze uvaliti novi ugovor, ali samo na odredjeno.
To nije tacno.
U Hrvatskoj treće dijete - tri godine porodiljnog. Znači, ako natempiraš troje djece, imaš 5 godina porodiljnog. Naravno, samo u državnim firmama.
da samo sto kod nas placaju poslodavci, a na zapadu drzava
Jaaaaaastaaaaa jeeee
najtuznije sto placaju trudnice samo koje ili studiraju ili nisu presle preko 25godina
Statistika koja se vodi samo za drzavne službe, a ne za privatnike jer tamo žene dobiju otkaz
Kakva suplja statistika, porodiljno odsustvo samo u drzavnim firmama, a djecji doplatak izvan Kantona Sarajevo znanstvena fantastika.
Nije istina radim u trgovini i bila sam na trudničkom plus porodiljsko, doduše malo uz štelu da ne dobijem otkaz kada sam otišla na bolovanje zbog čuvanja trudnoće. 🤣
Kakva suplja statistika, porodiljno odsustvo samo u drzavnim firmama, a djecji doplatak izvan Kantona Sarajevo znanstvena fantastika.
Koja laz, Njemacka ima 3 godine placeno porodiljsko sano sto se svake godine smanjuje doplata i na to sve svako djete ima mjesecno 150-200 eura djecijeg doplatka do navrsene 18.godine....
Koliko se plaća u 3. godini?
Nije 150-200 nego 250 eura mjesečno i nije do 18. godine nego dok se školuje, moze se isplaćivati do 23. godine života.
Ovo je jedna od rijetkih stvari zbog koje nisu svi otišli iz Bosne...
Čudna statistika, sve ekonomski 'jake' zemlje u vrhu.