Komentari (105)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ćao elito, nisam te prepoznao...
To je zato što si nenačitan
BiH je danas protektorat, nikakva nezavisnost ne postoji. Americki ambasador ovdje vedri i oblaci.
Ma jel to onaj mali što se krio iza bureta za kupus kad je tražila vojna policija jer se nije odazvao na mobilizaciju.
Zašto ne radi ambada u Kanadi? Čak nema ni administrativnog osoblja. Mi bosanci koji živimo i radimo u Kanadi totalno smo otsjećeni od svoje domovine. Nikakve administrativne poslove ne možemo završiti.
Dobro jutro svetosavski mitomanski kmetovi.Sretan vam dan Republike.Treba vam dobro utjerat,a zlo istjerat.
vidi srpskih botova po komentarima, popisam vam se na sve karpatski cigani, nikad vi necete imati u pola historije kao sto Bosna i Bosnjaci imaju ⚜️🇧🇦
Kada ti istoriju kroje geopoliticki uticaji stranih sila, onda se desava da ti njegovatelji islamske tradicije pricaju sta je bila bosanska crkva, pa se sutra mole Alahu na kostima kumunistickih velikana.
Gega se rumeni, s noge na nogu ... sreća pa Tvrtko ne može vidjeti na šta je spala 'elita', od čaršije do M. Dvora. 25. je lijep praznik, jedino što on ide u paketu s 29.
Vidi srblje koliko srklete sto smo vec postojali na Balkanu kad su oni tek dosli iz Mongolije. Srbi bukvalno spasavali Osmansku vojsku od poraza u Nikopolisu protiv ujedinjene Evropske, krizarske vojske. Borili se protiv Janosa Hunyadija, i protivili se Skenderbegu, pomagali u opsadi Konstantinopola, pa kasnije protiv Gradascevica dok su samostalno udruzeno sa Osmanlijama nas napali. Mogu citavu knjigu napisati o srpskim izdajama, beskicmenjastvu i koliko su tudjih kultura i jezika se nakrali.
"Znaš Bošnjače, nije davno bilo Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta Kad u našoj Bosni ponositoj I junačkoj zemlji Hercegovoj Od Trebinja to Brodskijeh vrata Nije bilo Srba ni Hrvata A danas se kroz svoje hire Oba stranca ko u svome šire Oba su nas gosta saletila Da nam otmu najsvetije blago Naše ime ponosno i drago." ("Pjesma Bošnjaku", list "Bošnjak" u izdanju od 2.07.1891., autor Safvet-beg Bašagić)
Najjače mi je kad kažu nacija vam nastala 91 a prije 130 godina u dnevnom listu Bošnjak koji se štampao u desetine hiljada primjeraka svake sedmice objavljena između ostalog pjesma pod nazivom Bošnjaku koja negira postojanje Srba i Hrvata na području BiH prije 150 godina i jasno prije 130 godina kaže da su Bošnjaci itekako bili svjesni ko su i da su ova druga dva naroda stranci
"Znaš Bošnjače, nije davno bilo Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta Kad u našoj Bosni ponositoj I junačkoj zemlji Hercegovoj Od Trebinja to Brodskijeh vrata Nije bilo Srba ni Hrvata A danas se kroz svoje hire Oba stranca ko u svome šire Oba su nas gosta saletila Da nam otmu najsvetije blago Naše ime ponosno i drago." ("Pjesma Bošnjaku", list "Bošnjak" u izdanju od 2.07.1891., autor Safvet-beg Bašagić)
A kave ti imaš veze i ova Bosna sa srednjovjekovnom Bosnom ? Gdje ti ovdje vidiš vas,imal' kakav paša ovdje ? : ban Borić (1154-1163) ban Kulin (1180-1204) ban Stjepan (1204-1232) ban Matej Ninoslav (1232-1250)ban Prijezda Kotromanić ((1250-1287)ban Stjepan I Kotromanić (1287-1322) ban Stjepan II Kotromanić (1322-1353)ban (kralj) Stjepan Tvrtko I Kotromanić (1353-1391)kralj Stjepan Dabiša (1391-139kraljica Jelena Gruba (1395-1398) itd
mi smo svi bili bosanski krscjani, tj. bogumili prije osmanskog carstva, ali sta ce glupi srbin znati kad nije u stanju jednu prosto slozenu recenicu napisati ⚜️✝️☪️
Neki su bili i ostali a neki su prodali vjeru za veceru ,a ko pise kakve recenice i ko je glup vidi se po tvom komentaru koji pocinješ malim slovom i završavaš bez tacke ...
Jesmo,ali ste nas Vi (mislim na sve politicare) vratili u kameno doba.
u elitnom krugu ambasadora kuvajta, bahrejna, nikaragve i ostalih sila...
Kakva patetika za gladnu masu, hvatate se stvari koje su bile prije 1000 godina, umjesto da stvarate radna mjesta i da nebudemo najsiromašnija zemlja europe vi palamudite o nekim prošlim vremenima dok nam omladina odlazi svaki dan jer vas i vaše laganje nemože više očima gledat. Manite se više bolesnih fraza i hvatajte se posla.
Bosnjani tj Bošnjaci su bili pripadnici crkve bosanske, zasebne crkve, koja je trpila napade sa istoka i sa zapada. Crkva bosanska je bila preteca današnje protestanske crkve zapadne i sjeverne evrope.
Pripadnici bosanske crkve su sebe nazivali pravovjerci. Bili su sizmatici i nisi priznavali papu. Bezbroj je pokusaja da se ovo vjerovanje ukroti i potcini. Ali ono i dan danas opstaje u tradiciji i vjerovanjima srba bosne i hercegovine.
Neke zle duše vele ljiljan je stilizovani krst. Pa eto onda u čemu je problem da ga svi onda prihvate? Nama dobrim bosnjanima to ne predstavlja problem. Iako ja licno sam za kompromisno rješenje. Grb Sandzaka je po meni bolji, tri polumjeseca na zelenom, tri ljiljana na plavom. Prelijepo izgleda. Inace iz pouzdanih izvora znam da trokut na današnjoj zastavi je stilizovani polumjesec, zvjezde i plava+žuta=zelena. Nije loše.
Zemlja Bosna, Narod Bosnjani, kasnije Bosnjaci (prirodna jezicka evolucija), vjere razlicite. Kao sto su rimljani ostali nakon sto su postali hriscani, tako su i Bosnjaci ostali Bosnjaci nakon sto su prihvatili Islam. Neki od nas su se posrbili i pohrvatili pa misle da su srbi ili hrvati, sto je naravno besmislica. Ali neka, bosnjanska tolerancija i otvorenost je ogromna, pa neka bude ko sta hoce sve dok nas i nasu Bosnu ne dira