Višestoljetni kontinuitet
97

Bećirović: Mi smo bili u elitnom klubu kada većina današnjih evropskih zemalja nije ni postojala

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine na svečanoj ceremoniji povodom obilježavanja ovog praznika.

U uvodnom obraćanju pozdravio je sve prisutne i iskreno se zahvalio svima koji danas s građankama i građanima BiH obilježavaju državni praznik.

"Bosna i Hercegovina je jedna od najpostojanih evropskih država. Danas u Evropi ima 49 država. U vrijeme kada je srednjovjekovna bosanska država postala kraljevina 1377. godine, bila je samo 15 kraljevina u Evropi, a Bosansko kraljevstvo bilo je šesnaesto. Kada većina evropskih država nije ni postojala mi smo bili u elitnom klubu 16 evropskih država kraljevina. Korijeni naše države su izuzetno jaki i duboki i njih ne mogu iščupati mali i prolazni politikanti jer to nisu mogle ni puno veće i jače sile od njih", naglasio je Bećirović.

Poslao je poruku da posebno moramo voditi računa o ravnopravnosti svih jezika i zaštiti bosanskog jezika od negiranja.

"Bosanski jezik ima višestoljetni kontinuitet. O tome svjedoči povelja Bana kulina kao najstariji sačuvani bosanski državni dokument koji nedvojbeno potvrđuje historijski kontinuitet bosanskog jezika i njegove višestoljetne pisane tradicije", objasnio je.

U prilog tome je istaknuo djelo Konstantina Filozofa, koji u svom Spisu o jeziku i pravopisu piše da je bosanski jezik ravnopravan član zajednice slavenskih jezika.

"Poslije pada Bosanskog kraljevstva, bosanski jezik je stekao status diplomatskog jezika u Osmanskom carstvu", dalje je ukazao Bećirović.

Dalje je izdvojio Matiju Divkovića, koji u Veneciji 1611. godine objavljuje Nauk krstjanski na bosanskom jeziku. Također, ističe Stjepana Matijevića koji 1630. godine objavljuje ispovjedaonik i piše da je preveden s latinskog na bosanski jezik. Podsjeća i na bosanski rječnik Muhameda Devaia Uskufija iz 1631. godine, koji je bio prvi rječnik bosanskog jezika i cijelog štokavskog narječja.

"Nakon Osmanske imperije i Austro-Ugarska uvažava njegovo višestoljetno ime i naziva ga zemaljski bosanski jezik, a 1890. objavljuje se i gramatika bosanskog jezika. Pod pritiskom iz susjedstva 1907. progašen je prestanak upotrebe naziva bosanski jezik. Ipak, uprkos svim negacijama u zadnjoj deceniji 20. stoljeća, bosanskom jeziku je vraćeno njegovo višestoljetno ime", ispričao je.

Zatim je poručio da se puno više mora ulagati više u obrazovanje, nauku, kulturu i umjetnost.

"Tu leži neiscrpna snaga BiH. Milioni nas u zemlji i van nje, možemo i trebamo biti ponosni na našu zemlju, njenu državnost, postojanost, historiju i heroje. BiH i njeni branioci nikada nisu osuđeni da su nekoga napali ili da su počinili genocide. Zato je nedopustivo da BiH napadaju oni koji veličaju presuđene ratne zločince započinjenih genocidom", konstatovao je Bećirović.

Tvrdi da je nedopustivo da čelnici bh. entiteta Republike Srpske prijete nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi BiH.

"BiH postoji više od hiljadu godina, naše države je bilo i bez entiteta, a entiteta nikada nikada nije bilo i neće biti izvan države BiH", ustvrdio je.

Također, još jednom je osudio ubijanje nedužnih civila na Bliskom istoku i Ukrajini.

"Ne postoje više i manje vrijedni ljudski životi. Civilizirani ljudi iskreno suosjećaju s porodicama žrtava, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili neku drugu pripadnost. Mi najbolje razumijemo ugrožene jer smo prošlo golgotu 1990-ih. Svi smo na ovoj planeti samo malo i prolazno zrno u beskrajnom svemiru i trebali bi zajedno braniti civilizacijske vrijednosti", kazao je.

Pozvao je da se nikada ne ugrožava evropski put naše zemlje.

"Kretanje prema punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj Uniji je naše strateško opredjeljenje. To opredjeljenje nema ozbiljnu alternativu. Kada bi morao biti zadnji jezik u našoj zemlji koji to govori, ja bih to opet činio zato što je to od suštinske važnosti za opstanak države BiH", tvrdi on.

Pozvao je da se zajedno čuva državnost Bosne i Hercegovine.

"Planetarni certifikat državnosti, nezavnisnosti, suvereniteta, nije izdat ni entitetima, kantonima, ni gradovima, ni općinama. U Ujedinjenim nacijama je samo jedan certifikat, samo jedna adresa i samo jedno ime, a to je država BiH. Zajedno čuvajmo istinu o prošlosti, ne posustajmo u sadašnjosti i vjerujmo u budućnost BiH i borimo se za nju. Budimo ponosi na prve 1074 godine od kako se zemlja Bosna spominje u historijskim izvorima. Čuvajmo ljude i zemlju, čuvajmo posebno djecu i mlade. Jednako čuvajmo i bošnjačku i srpsku i hrvatsku i drugu djecu, naglasio je.

Kazao je da su sve to naša djeca i da ona zaslužuju mirnu i sigurnu budućnost.

"Sretan nam Dan državnosti Bosne i Hercegovine", zaključio je.