BiH
11

Ambasadorica BiH pri UN-u: Žao nam je što je Rusija bila suzdržana

Piše: Irvin Pekmez
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je rezoluciju kojom produžava misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, ali bez ruskog glasa čiji je predstavnik ostao suzdržan.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je kako EUFOR boravi u BiH već deset godina i ima značajnu ulogu u očuvanju mira nakon posljednjeg rata. Ipak, rekao je Čurkin, Rusija ne pristaje na prisustvo stranih trupa koje shvataju kao "instrument u ubrzanju integracije BiH u NATO i EU".

Sjednici Vijeća sigurnosti prisustvovala je ambasadorica i predstavnica BiH pri Ujedinjenim nacijama Mirsada Čolaković koja je za Klix.ba objasnila jučerašnje događaje u dvorani Vijeća sigurnosti.

"Jučer smo imali redovnu godišnju sjednicu na kojem je usvojena rezolucija produžetka mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Četrnaest članica je glasalo "za", a Ruska Federacija je bila suzdržana. Rezolucija se prethodnih godina tradicionalno usvajala konsenzusom svih 15 članica, ali ovoga puta rezolucija o produženju EUFOR-ovog mandata je usvojena bez ruskog glasa", objasnila je Čolaković za Klix.ba.

Nakon glasanja uslijedilo je objašnjenje o načinu glasanja i tom prilikom govorili su predstavnici Kine i Rusije. Kina je iznijela stav da podržava nezavisnot, suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da se ne želi miješati u unutrašnje stvari naše zemlje. Ruska Federacija je, predvođena ambasadorom Vitalijom Čurkinom, iznijela mišljenje da u Bosni i Hercegovini nema zajedničkog stava oko euroatlanskih integracija i da zapadne zemlje Bosni i Hercegovini nameću put ka EU i NATO-u. Ipak, ambasadorica Čolaković je svojim izlaganjem objasnila da je naša zemlja odavno opredijeljena za samo jedan put.

"Moj govor je bio usaglašen i odobran od sva tri člana Predsjedništva BiH koji predstavljaju sva tri konstitutivna naroda. U tom sam izlaganju govorila o posljedicama poplava, o borbi protiv terorizma, o učešću BiH u mirovnim misijama i na kraju o realiziranju vanjskopolotičkih prioriteta koji su davno usvojeni, a to su euroatlanske integracije kroz usvajanje uslova u postizanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekla je Čolaković.

Francuska i Velika Britanija negativno su ocijenile rusku suzdržanost. Francuski diplomata Philippe Bertoux istakao je da Rusija nikada do sada nije izrazila protivljenje politike EU u Bosni i Hercegovini.

"Rusija uvozi lošu 'ukrajinsku atmosferu' u slučaj koji sa njom nije povezan. To je opasna igra", rekao je Bertoux, a britanski diplomata Michael Tatham izrazio je zabrinutost što Rusija pokazuje prezir prema euroatlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

"Britanski i francuski delegati su govorili u korist ulaska BiH u EU u skladu sa novim, reafirmiranim pristupom našoj zemlji u svjetlu nedavne britanske-njemačke inicijative. Nama je žao što ove godine Vijeće sigurnosti nije ostalo ujedinjeno i što konsenzusom nije usvojilo ovu rezoluciju. Bitno je istaći da u ovom periodu postoji situacija se prioriteti nekih zemalja direktno ocrtavaju u porukama u Vijeću sigurnosti. Dakle, ovo se nije odnosilo samo na Bosnu i Hercegovinu nego je to rezultat globalnog zahlađenja odnosa unutar članica Vijeća sigurnosti", objasnila je Čolaković dodavši da je tekst rezolucije ostao skoro isti kao prethodnih godina, a da izbačeni su samo nepotrebni elementi.

"Suština je ostala ista i zato smo iznenađeni što rezolucija nije usvojena konsenzusom", zaključila je Čolaković u izjavi za Klix.ba.