Govorio i o miru
62

Lukašenko optužio opoziciju da planira zauzeti dio Bjelorusije i zatražiti pomoć NATO-a

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko kazao je kako opozicije planira zauzeti okrug na zapadu zemlje i zatražiti potporu NATO snaga, objavila je ruska državna novinska agencija RIA.

Lukašenko, ključni saveznik predsjednika Vladimira Putina, često je govorio o opasnostima od napada NATO-a ili Ukrajine kao opravdanja za održavanje svog vojnog i sigurnosnog aparata u stalnom stanju visoke pripravnosti.

"Ne znam zašto su odabrali okrug Kobrin, mnogo pričaju o tome. Planiraju ga zauzeti i apelirati na NATO da rasporedi trupe", rekao je Lukašenko, koji se obraćao Svebjeloruskom narodnom saboru .

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u četvrtak da je rizik od vojnih incidenata duž granice njegove zemlje s Ukrajinom prilično visok.

RIA ga je također prenijela kako je rekao da susjedna Poljska ne treba očekivati agresivne akcije Bjelorusije.

Lukašenko je citiran da je Bjelorusija ipak premjestila nekoliko borbeno spremnih bataljona iz regije Vitebsk, koja se nalazi na granici s Rusijom, do zapadnih granica zemlje.

U drugom izvještaju Reutersa, pozivajući se na rusku državnu novinsku agenciju Tass, Lukašenko je citiran kako je rekao da su sazreli uvjeti za početak mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine.

Lukašenko je rekao da bi preliminarni tekstovi o kojima su razgovarali ruski i ukrajinski dužnosnici u Turskoj u prvim sedmicama rata mogli poslužiti kao polazište za pregovore.

TASS je također citirao Lukašenka, bliskog saveznika predsjednika Vladimira Putina, koji je rekao da bi moglo doći do "apokalipse" ako bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje kao odmazdu za akcije Zapada.