Potres u Sarajevu
157

Aljoša Čampara na klizištu SDA: Uvod u burnu političku jesen

Semir Hambo
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Prvo najava, a jučer i definitivni politički razlaz Aljoše Čampare sa SDA, koji je svojim potpisom na velika vrata najavio smjenu vlade u Sarajevu definitivan su uvod u burnu predizbornu i postizbornu političku jesen.

Za Čamparu važi ona često korištena sintagma kako je on dijete SDA, nekada u "prvom redu do Bakira". Ipak političko kolo zavrtilo je nekad nezamisliv krug, a danas realnost da to "dijete", odani kadar definitvno potpiše razlaz sa strankom u kojoj je politički stasao.

Niži organi SDA već su hitro počeli s utrkom ko će prije Čamparu isključiti iz stranke, što je neminovno. Ipak, burna politička jesen tek počinje.

Najuzbudljivije će biti u Kantonu Sarajevo. Nova većina za sada ima 18 ruku. Dovoljno za vlast, ali ipak tijesna većina. Na drugoj strani, onoj koja je izgubila skupštinsku većinu definitivno su ostali SDA i DF. U političkom međuprostoru je SBB koji za sada koketira i još uvijek jasno ne precizira kako će se postaviti u novom ringu političkih borbi.

Postoje indicije da bi SBB rado bio dio i nove vlasti, što bi im bila treća vlada u nepune dvije godine. Ipak, nisu svi u redovima Četvorke raspoloženi da ta stranka postane "dio ekipe". Iako bi nova većina bila komotnija i sa trenutnih 18 ruku dala novi prostor za djelovanje, mnogi ne mogu i neće oprostiti SBB-u rušenje Šestorke i sve što je tada izgovoreno.

Jedno je sigurno, nova većina koju je podržao "SDA disident" Aljoša Čampara neće žuriti s procedurama, a evidentno je kako su cijeli proces tempirali s početkom predizborne kampanje i postizbornim procesom kako bi preuzeli i kantonalnu vlast.

Druga dimenzija i drugi "kamenčić u cipeli SDA" je činjenica da Aljoša Čampara obnaša tri prilično važne funkcije, za koje ga SDA sada proziva da ih vrati, što se izvjesno neće dogoditi. Pored pozicije zastupnika u Skupštini KS, Čampara je i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i to dopredsjedavajući Doma, što nije zanemariva pozicija.

Pored toga Čampara je i federalni ministar unutrašnjih poslova, u onoj istoj vladi koja već dvije godine djeluje u tehničkom mandatu, a političke okolnosti ukazuju da bi tu mogao ostati do 2022. jer su male šanse da se SDA i HDZ dogovore i formiraju novu vladu.

Trenutni odnos u Vladi FBiH je slijedeći: HDZ ima šest ministara, SBB četiri, SDA tri i premijera, dva ministarstva su prazna nakon imenovanja Elvire Dilberović za ambasadoricu i smrti Salke Bukvarevića, a jedno ministarstvo drži upravo Čampara.

Politička projekcija ukazuje da će Čampara osim Kantona Sarajevo politički nervirati i žuljati SDA na širem pojasu djelovanja, i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. A ako svemu tome dodamo kampanju koja će u najmanju ruku biti "globalna" iako se radi o lokalnim izborima, dobit ćemo natprosječno vruću političku jesen obojenu širokim spektrom boja.