{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agencija za certificiranje halal kvalitete: Nestle je svjesno obmanuo konzumente u BiH

26.6.2015. u 13:30
8
71
Agencija za certificiranje halal kvalitete: Nestle je svjesno obmanuo konzumente u BiH
8
Agencija za certificiranje halal kvalitete: Nestle je svjesno obmanuo konzumente u BiH
Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH oglasila se saopćenjem povodom skandala u vezi sa proizvodom MAGGI Goveđa supa sa rezancima koja u svom sastavu sadrži svinjsku mast, a o čemu je portal Klix.ba ranije pisao. Iz Agencije ističu kako su neprijatno iznenađeni ovom informacijom.
"Iako je ovaj sastojak uredno deklarisan na originalnoj ambalaži, na naknadno dodanoj naljepnici ovaj sastojak je izostavljen. Prikrivanjem pojedinih sastojaka proizvoda odgovorne osobe iz kompanije Nestle u BiH, potpuno svjesno su obmanuli konzumente u našoj zemlji. Time su prekršili zakone i propise o deklarisanju proizvoda i zaštiti prava konzumenata. Cijenimo to što je greška priznata, proizvod povučen sa tržišta i kupci pozvani da vrate već kupljene proizvode. Međutim, ostaje otvoreno pitanje svih drugih kupaca koji su već konzumirali ove proizvode ne znajući da oni u sebi sadrže nepoželjni sastojak", navodi se u saopćenju.

Agencija je izrazila zahvalnost konzumentu koji je uočio ovu prevaru i o tome upoznao javnost, kao i medijima koji su promptno djelovali i upozorili konzumente da obrate pažnju na ovaj proizvod.

"Istovremeno smo razočarani što su izostale konkretne aktivnosti brojnih udruženja za zaštitu potrošača, kao i institucija koje imaju sva zakonska ovlaštenja da vrše kontrolu proizvoda na tržištu. Slučaj Maggi Goveđe supe sa rezancima predstavlja svojevrsni skandal, jer je potpuno ispravna deklaracija zamijenjena pogrešnom deklaracijom. Stoga je izjava kojom se obrazlaže povlačenje proizvoda cinizam bez presedana. Također, smatramo vrlo nesmotrenim i neumjesnim dio izjave iz Nestle-a BiH u kojem se naglašava da proizvod 'ne posjeduje halal certifikat'. Pitamo se znači li to da ukoliko proizvod nije halal certificiran kompanija se može poigravati sa deklarisanjem sadržaja proizvoda? Dodatno, znači li to da konzumenti muslimani trebaju odmah prestati kupovati sve proizvode Nestle kompanije jer njihovi proizvodi koji se prodaju u BiH i našem regionu, ne posjeduju halal certifikat i stoga sigurno sadrže neki prikriveni sastojak koji je haram i nije naveden na deklaraciji?", kažu iz Agencije.

Agencija za certificiranje halal kvalitete pozvala je sve konzumente na oprez, a naročito muslimane koje podsjećaju na to im je "vjerska obaveza da konzumiraju isključivo halal proizvode, što od njih traži da vode računa da proizvodi koje kupuju 'posjeduju halal certifikat".

"Shodno činjenici da je proizvod Maggi Goveđa supa sa rezancima dokazano sadržavala sastojak koji je namjerno prikriven da bi se obmanuli konzumenti, ovim putem pozivamo nadležne institucije i inspekcijske organe da u skladu sa zakonom poduzmu odgovarajuće mjere i izreknu sankcije osobama koje su učestovale u ovom činu, te da obavijeste javnost o poduzetim aktivnostima", navodi se u saopćenju Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: