BiH
153

Inspekcija izdala nalog za hitnu obustavu prometa Maggi supa kompanije Nestle

Klix.ba
Nakon što je na naknadno dodanim naljepnicama Maggi goveđe supe sa rezancima izostavljeno da ona sadrži svinjsku mast, reagirala je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je odmah po zaprimanju informacije o pojavi spornih proizvoda Maggi supa na tržištu u Federaciji Bosne i Hercegovine, poduzela inspekcijske aktivnosti te je uvozniku Maggi supa za Bosnu i Hercegovinu privrednom subjektu "Nestle Adriatic BH" d.o.o. Sarajevo izdala usmeni nalog o hitnoj obustavi prometa spornog proizvoda i povlačenja istog sa tržišta.

Riječ je o Maggi goveđim supama sa rezancima sa naknadno zalijepljenim deklaracijama na kojima je naznačen sadržaj koji se razlikuje od sastava na originalnoj - prelijepljenoj deklaraciji.

Naime, u opisu sadržaja na nalijepljenoj deklaraciji nigdje ne stoji da je jedan od sastojaka svinjska mast nego palmino ulje, a za razliku od originalnog pakovanja gdje je na (prelijepljenoj) deklaraciji jasno istaknuto da je jedan od sastojaka svinjska mast, a što je i potvrđeno od strane proizvođača da sporni proizvod zaista sadrži svinjsku mast.

S obzirom na to da se radi o prekršajima isticanja netačne deklaracije i obmanjivanju potrošača, pored poduzetih mjera, tržišna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršit će hitan inspekcijski nadzor, te će biti naložene kako mjere povlačenja spornih proizvoda sa tržišta, tako i mjere uništenja spornih proizvoda, te mjere novčanog sankcionisanja, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Pozvali su građane u Federaciji BiH da ukoliko primijete na tržištu u Federaciji BiH sporni proizvod - Maggi goveđu supu, odmah jave na kontakte u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove tel. 033/563-360, 033/563-396, ili na e-mail: [email protected].