sport
107

Uskoro početak gradnje prve dionice biciklističke staze Nedžarići-Skenderija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva održao je sastanak povodom skorog početka gradnje biciklističke staze.

Projekt izgradnje staze, duge oko sedem km, realizirat će se fazno, na potezu Nedžarići-Skenderija, saopćeno je iz Gradske uprave.

Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta.

"Grad Sarajevo poput drugih europskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj. Zbog toga je Grad Sarajevo u svom budžetu planirao sredstva za realizaciju ovog projekta", rekao je Komšić.

Ministar sobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica, koji je prisustvovao sastanku, podržao je ovaj pojekt istaknuvši da nam je svima u interesu izgradnja biciklističke staze.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, Direkcije za puteve KS i Općine Novo Sarajevo rečeno je da su izradom elaborata, a pogotovo glavnog projekta, koji po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu, stvoreni preduvjeti da se što prije krene u realizaciju ovoga projekta.

S obzirom da je Grad Sarajevo u rekordno kratkom roku dobio urbanističku saglasnost od Općine Novi Grad, na čijem području će i započeti izgradnja biciklističke staze, planirano je da radovi krenu još u ovoj godini, kako bi se iskoristila građevinska sezona.

Staza će prolaziti ulicom Zmaja od Bosne, obostrano.

U sklopu druge faze izgradnje biciklističke staze, zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ul. Zmaja od Bosne, planirano je da najveći dio staze prolazi kroz Vilsonovo šetalište i to na način da se jedna saobraćajna traka izdigne u visinu pješačke staze i pretvori u biciklističku stazu, navodi se u saopćenju.

Za ovo rješenje se očekuje saglasnost Općine Novo Sarajevo.

Zadnja faza projekta, koja obuhvata općinu Centar, predviđa da staza od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić prelazi na lijevu obalu i završava kod mosta Skenderija.