{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grad Sarajevo: Biciklistička staza će biti po evropskim standardima

28.10.2014. u 13:00
1.321
79
Grad Sarajevo: Biciklistička staza će biti po evropskim standardima
1.321
Projekat izgradnje biciklističke staze u bh. prijestolnici pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva, navedeno je u današnjem saopćenju za javnost.
Razlog tome je popularizacija i pojačana svijest o biciklističkom saobraćaju kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza. Uz to, biciklistički saobraćaj u urbanim sredinama pozitivno utječe na zdravlje, ekologiju, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u našem glavnom gradu.

Inicijativu Grada podržali su Vlada Kantona Sarajevo, tačnije Ministarstvo saobraćaja, načelnici tri gradske općine kroz koje će prolaziti staza, te Direkcija za ceste KS, koja zajedno sa Gradom Sarajevom finansira projektovanje staze u iznosu od 48.000 KM. Za izgradnju prve faze biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS izdvojiti po 300.000 KM.

Kako bi dobio kvalitetnu biciklističku stazu, projektovanu i izgrađenu po evropskim tehničkim standardima, Grad je angažirao Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo. Institut je izradio idejni i izvedbeni (glavni) projekat, koji prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu.

Prema Glavnom projektu, čija je revizija u toku, staza će biti duga oko sedam km. Realizovat će se fazno, na potezu Stupska petlja - most Skenderija. Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, odmorišta sa klupama i česmama, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta.

Širina staze za jednosmjerni biciklistički saobraćaj iznosit će dva metra, a kroz Vilsonovo šetalište gdje će staza biti dvosmjerna, iznosit će 2,5 metara. Grad se opredijelio za pigmentirani asfalt, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze.

Grad Sarajevo je u rekordno kratkom roku dobio urbanističku saglasnost od Općine Novi Grad, na čijem području će i započeti izgradnja biciklističke staze. Staza će prolaziti ulicama Bulevar Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, obostrano. Grad uskoro očekuje i saglasnost Općine Novo Sarajevo na inicijativu da najveći dio staze na ovom području prolazi kroz Vilsonovo šetalište zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ulici Zmaja od Bosne.

Zadnja faza projekta predviđa da staza, od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, prelazi na lijevu obalu i završava kod mosta Skenderija, saopćeno je iz Ureda za informisanje javnosti Gradske uprave Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: