{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradska uprava: Izrada izvedbenog projekta biciklističke staze Nedžarići - Skenderija

F
9.9.2014. u 11:21
3
5
Gradska uprava: Izrada izvedbenog projekta biciklističke staze Nedžarići - Skenderija
3
Gradska uprava: Izrada izvedbenog projekta biciklističke staze Nedžarići - Skenderija
Grad Sarajevo će poput drugih europskih metropola uskoro imati biciklističku stazu koja će ići uz glavnu gradsku longitudinalu u oba pravca.
Staza će biti duga oko sedam kilometara km i izgradit će se fazno, po evropskim standardima, na potezu Nedžarići-Skenderija. Duž staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, odmorišta sa klupama i česmama, te će se moći koristiti usluge bežičnog interneta.

Projekt izgradnje biciklističke staze u glavnom gradu BiH pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem.

Razlog tome je popularizacija i pojačana svijest o biciklizmu kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza, navodi se u saopćenju Gradske uprave.

Osim rekreacije, bicikl se sve češće koristi i kao prijevozno sredstvo u gradskom saobraćaju.

Insititut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo nakon izrade Idejnog projekta pristupio je izradi Izvedbenog, koji treba da bude završen do kraja iduće sedmice.

U međuvremenu, Grad Sarajevo je na adrese tri općina (Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar) uputio zahtjev za urbanističku saglasnost za izgradnju biciklističke staze.

Saglasnost je do sada izdala Općina Novi Grad, s obzirom da će na području ove općine započeti izgradnja buduće biciklističke staze.

Sljedeći korak je izdavanje građevinske dozvole od sve tri općine, da bi se krenulo u izvođenje radova na biciklističkoj stazi.

Iz Gradske uprave naglašavaju da projektovanje biciklističke staze Nedžarići – Skenderija sufinansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo u ukupnom iznosu od 48.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: