BiH
652

Počela izgradnja biciklističke staze u Sarajevu: Biciklisti već isprobali kratku dionicu

Piše: E.S.H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Počela je izgradnja biciklističke staze u Sarajevu i to na potezu od Stupa do Skenderije. Iako je prvobitno najavljeno da će se staza graditi iz dva dijela i to od Hrasnice do Nedžarića i od Nedžarića do Skenderije, ipak će građani Sarajeva dobiti kraću stazu.

Ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Jusuf Bubica nam je rekao da je inicijativu pokrenulo Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa Gradskom upravom i općinama kroz koje prolazi biciklistička staza.

"Sljedeće sedmice ćemo održati sastanak sa gradonačelnikom i načelnicima općina kako bi usaglasili i podijelili dužnosti i obaveze. Ministarstvo će preuzeti ulogu koordinatora u realizaciji projekta. Izgradnja je počela i već je urađen dio ispod Stupske petlje. Za biciklističku stazu nemamo izvođača radova, nego će se raditi po fazama u općinama zajedno sa ostalim radovima", kazao je Bubica.

Da li je to dobro rješenje i je li ovaj projekat trebao biti rađen posebno, pitali smo predsjednika Udruženja Giro di Sarajevo Nisada Selimovića.

"Još uvijek ne možemo ništa komentarisati dok staza ne bude gotova i dok ne vidimo kako to sve izgleda. Naš stav je da nam je drago da se staze prave. Staze koje imamo su neuslovne i to što je odlučeno da se pravi staza ne znači da će zadovoljavati sve propise, ali ne želimo bilo šta da govorimo dok se ne budemo vozili tom stazom", rekao je Selimović za Klix.ba. Izrazio je žaljenje zbog toga što niko nije kontaktirao ljude koji voze bicikla ili inžinjera saobraćaja koji bi dao stručno mišljenje i preporuke.

Postoje profesionalni standardi za izgradnju biciklističke staze. Mora biti dovoljno široka, imati zadovoljavajuću podlogu koja se neće klizati, mora imati horizontalnu i vertikalnu signalizaciju i druge detalje koji utječu na kvalitet staze.

Damir Margeta, inžinjer saobraćaja, nam je kazao da dio koji je završen na Stupskoj petlji ima karakteristike biciklističke staze.

"To je taj profil. Koristi se pigmentirani asfalt, to je posebna smjesa asfalta, nije bojen, već ima takvu crvenkastu boju koji je napravljen po recepturi za biciklističke staze. Nadamo se da će se uskoro završiti bar stotinu metara da možemo probati, da vidimo ima li klizanja i da li su zadovoljene sve karakteristike kako bi građani Sarajeva konačno dobili kvalitetnu stazu za vožnju na biciklu", rekao nam je Margeta.

Glavni grad BiH će konačno dobiti atrakciju za kojom su žudili brojni građani, ali i turisti. Nadamo se da će prva dionica uskoro biti završena kako bi se biciklisti mogli provozati po novoj stazi prije hladnoće i snijega.