Pregled događaja
5

Sportska 2018. godina: Francuzi postali prvaci svijeta u nogometu, spektakularne ZOI bez Rusa

Piše: E. B.
Nogometaši Francuske osvojili su drugu titulu prvaka svijeta (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Francuske osvojili su drugu titulu prvaka svijeta (Foto: EPA-EFE)
Sportsku 2018. godinu obilježila su dva velika planetarna događaja - Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji i Zimske olimpijske igre u PyeongChangu.

Početak godine obilježilo je Evropsko prvenstvo u rukometu koje se od 12. do 28. januara održalo u Hrvatskoj, a titulu najbolje selekcije Starog kontinenta ponijela je selekcija Španije koja je prvi put postala evropski prvak.

Svoju prvu titulu osvojili su i Philadelphia Eaglesi koji su 4. februara u 52. izdanju Super Bowla nadigrali favorizovane New England Patriotse i tako postali prvaci NFL lige.

Historiju ZOI ispisali Ledecka, Bjoergen i Kasai

Zimske olimpijske igre održane su od 9. do 25. februara u južnokorejskom PyeongChangu. Na ovim Igrama nije bilo ruskih sportista zbog zabrane Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je ipak dozvolio pojedinim takmičarima, koji su dokazali da su bez mrlje kada riječ o dopingu, da nastupe pod olimpijskom zastavom.

Delegacije Sjeverne i Južne Koreje su na svečanoj ceremoniji otvaranja ušle zajedno pod zastavom ujedinjene Koreje, a mještoviti tim je nastupio u ženskom hokeju, što je veliki korak ka pomirenju i smanjenu tenzija na Korejskom poluotoku.

Južna i Sjeverna Koreja su na otvaranju ZOI-ja bili pod zajedničkom zastavom
Južna i Sjeverna Koreja su na otvaranju ZOI-ja bili pod zajedničkom zastavom

ZOI u PyeongChangu obilježile su Ester Ledecka koja je postala prva žena koja je osvajala zlatne medalje u dva različita sporta (u skijanju i snowboardingu) i Marit Bjoergen koja je jedina došla do 15. olimpijske medalje i 8. zlatne.

Također, legendarni Noriaki Kasai je postao rekorder nakon što je osmi put nastupio na ZOI.

Najuspješnija zemlja je bila Norveška sa 39 medalja (14 zlata), koja je na taj način oborila olimpijski rekord. Također, oboren je rekord i po broju zemalja koje su osvojile medalje - 30.

Posljednjeg dana marta Anthony Joshua je odbranio titulu prvaka teške kategorije u verzijama WBA, IBF, WBO i IBO pobjedom nad Josephom Parkerom nakon sudijske odluke.

Finale Evropske lige odigrano je 16. maja, a Atletico Madrid je osvojio titulu pobjedom nad Marseilleom (3:0).

Real Madrid osvojio titule prvaka Evrope u nogometu i košarci

Od 18. do 20. maja održan je završni turnir košarkaške Eurolige u Beogradu na kojem je Real Madrid došao do jubilarne desete titule prvaka Evrope.

Nogometna sekcija Real Madrida je također osvojila titulu najbolje ekipe u Evropi savladavši 26. maja u finalu Lige prvaka Liverpool (3:1). Kraljevi su osvojili treću uzastopnu titulu i 13. ukupno.

Košarkaši Golden State Warriorsa su 8. juna odbranili titulu prvaka NBA lige pobjedom nad Cleveland Cavaliersima rezultatom 4-0 u seriji.

Od 14. juna do 15. jula održano je Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji na kojem je Francuska osvojila drugu titulu prvaka svijeta pobjedom u finalu nad najvećim iznenađenjem turnira selekcijom Hrvatske rezultatom 4:2.

Paul Pogba sa trofejom svjetskog prvaka
Paul Pogba sa trofejom svjetskog prvaka

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Luka Modrić, dok je najbolji strijelac Harry Kane sa 6 pogodaka. Kylian Mbappe je najbolji mladi igrač prvenstva, dok je Thibaut Courtois najbolji golman.

Od 16. do 28. jula u Barceloni je održano Evropsko prvenstvo u vaterpolu, a selekcija Srbije je četvrti put uzastopno i osmi put ukupno osvojila zlato.

Evropsko atletsko prvenstvo održano je od 6. do 12. augusta u Berlinu, a najuspješnija zemlja bila je Velika Britanija (7 zlata, 5 srebra i 6 bronzi).

U Superkupu Evrope Atletico Madrid je savladao gradskog rivala Real rezultatom 4:2 nakon produžetaka. Meč je odigran 15. augusta na A. Le Coq Areni u estonskom Talinu.

Habib savladao McGregora u "borbi stoljeća"

Habib Nurmagomedov je na spektakularnoj UFC 229 priredbi u Las Vegasu 7. oktobra uspio odbraniti naslov u lakoj kategoriji nakon što je savladao irskog MMA borca Conora McGregora u "borbi stoljeća".

Deontay Wilder i Tyson Fury su prvog dana decembra u Los Angelesu pružili nevjerovatan bokserski spektakl, a meč je završen bez pobjednika.

Spektakularno finale Copa Libertadoresa konačno je završeno 9. decembra. Nakon što su u prvom meču Boca Juniors i River Plate remizirali rezultatom 2:2 na La Bomboneri, revanš na El Monumentalu je zbog napada na igrače Boce dva puta odgađan, a meč je konačno odigran 9. decembra u Madridu. Na stadionu Santiago Bernabeu River je slavio 3:1 nakon produžetaka te je osvojio naslov najbolje ekipe u Južnoj Americi.

River je osvojio Copa Libertadores pobjedom u finalu nad najvećim rivalom Bocom
River je osvojio Copa Libertadores pobjedom u finalu nad najvećim rivalom Bocom

Real Madrid je došao do rekordne četvrte titule osvajača Svjetskog klupskog prvenstva, koje se od 12. do 22. decembra održalo u Abu Dhabiju, pobjedom u finalu nad Al-Ainom rezultatom 4:1. To je Kraljevima bila treća uzastopna titula.

Đoković ponovo na vrhu, Hrvatska osvojila Davis Cup

Najbolji teniser u 2018. godini bio je Novak Đoković koji se na spektakularan način vratio na prvo mjesto na ATP listi osvojivši Wimbledon i US Open. Roger Federer je osvojio Australian Open, što mu je bila 20. najveća titula u karijeri. Rafael Nadal je, naravno, osvojio Roland Garros i to 11. put. Završni ATP Masters osvojio je Alexander Zverev.

Simona Halep je ovu sezonu završila na prvom mjestu WTA liste, pri tome osvojivši Roland Garros. Angelique Kerber je osvojila Australian Open i Wimbledon, dok je US Open senzacionalno osvojila Naomi Osaka. Elina Svitolina je bila pobjednica završnog turnira.

Davis Cup je drugi put u historiji osvojila Hrvatska, dok su Čehinje osvojile Fed Cup 11. put.

Lewis Hamilton je uspio stići veliku prednost Sebastiana Vettela iz prvog dijela sezone Formule 1 osvojivši 11 od 21 utrke u sezoni. Britancu je to bila peta titula prvaka svijeta. U 2018. godini posljednji put smo u Formuli 1 imali privilegiju gledati Fernanda Alonsa koji se oprostio od takmičenja.

Marc Marquez je izdominirao i ove sezone u MotoGP šampionatu, slavio je na 9 od 19 utrka i superiorno je došao do sedme titule u karijeri.

Poput Hamiltona i Marqueza, najbolji na snježnom pokrivaču su ostali isti - Marcel Hischer je osvojio Veliki kristalni globus u muškoj, a Mikaela Shiffrin u ženskoj konkurenciji u skijanju, dok je u skijaškim skokovima najbolji bio Kamil Stoch.