Spektakl u Cardiffu
571

Joshua sudijskom odlukom savladao Parkera, sada je vlasnik četiri pojasa

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Anthtony Joshua je odbranio naslov prvaka svijeta u superteškoj kategoriji po verzijama WBA, IBF i IBO nakon što je u Cardiffu pred 80.000 gledalaca savladao Josepha Parkera i preuzeo njegov WBO pojas. Britanac sada ima četiri pojasa u svom vlasnišvu, a meč na Principality stadionu nije ispunio očekivanja, ponajviše zbog sudije koji je neprestano sjeckao meč razdvajajući borce.

Joshua je po prvi put u karijeri slavio sudijskom odlukom, jer do sada je svaki put slavio nakon nokauta. Parker je upisao svoj prvi poraz u karijeri.

U prvoj rundi borba je bila ujednačena i borci su krenuli poprilično oprezno s tim da je 28-godišnji Joshua poslao dva udarca u Parkerovo tijelo. Britanski borac je pravio veći pritisak, ali velikih uzbuđenja nije bilo.

Sličan smo scenarij gledali i tokom druge runde u kojoj je Joshua ponovo vodio glavnu riječ, ali velikih i preciznih udaraca nije bilo. Parker je pokušao napasti, ali nije uspio pogoditi Britanca.

Rezerviran pristup gledali smo i tokom naredne tri runde u kojima nije bilo dužih napada ni s jedne strane. Joshua je djelovao kao bokser koji kontrolira stvari u ringu, napadao je uglavnom jab-udarcima, ali to je bilo sve.

Prava uzbuđenja donijela je šesta runda kada je i glavni sudija meča tražio time-out nakon što su se bokseri poslije razmjene udaraca zagrlili. U tim momentima su oba borca hrabro krenula slati udarce i napadati, a 26-godišnji Parker je pokazao veliku dozu samopouzdanja. Iako je ličilo da bi neko mogao završiti na podu, rundu su obojica završila bez težih udaraca i na nogama.

Parker je na krilima dobrog izdanja u šestoj rundi, agresivnije počeo i sedmu rundu, ali ona je ipak više ličila na one prethodne nego na šestu rundu.

Tokom borbe bilo je lako steći dojam da sudija prerano razdvaja borce i pravi pauze u borbi što je dobrim dijelom utjecalo na tempo meča. Tome smo svjedočili u svakoj rundi, pa tako i u osmoj koja je u svojoj posljednjoj minuti bila vrlo interesantna, a glavnu riječ vodio je Joshua koji je uspio nanijeti nekoliko jačih udaraca Parkeru.

Deveta runda nas je vratila na početak meča i ponovo smo gledali minute koje se neće pamtiti po srčanom boksu, a sudija je nastavljao sjeckati meč i prekidati borbu.

Joshua je nastavio s kontrolom stvari u ringu i u 10. rundi, ali javnost je ponovo ostala lišena velikih napada i udaraca. No, miješanje sudije i njegovo pretjerano razdvajanje boksera nije prestalo. Ipak, ovu rundu će posebno pamtiti Parker, jer je u njoj dobio posjekotinu iznad lijevog oka.

U 11. rundi smo vidjeli ujednačenu borbu do posljednje minute ove runde kada su oba boksera uspjela poslati snažne i precizne udarce, ali stekao se dojam da je Joshua bio u blažoj prednosti.

Generalan dojam nakon 11 rundi bio je da će Joshua slaviti pa se očekivao napad Parkera u posljednjoj rundi. Ipak, Joshua je uspio i u posljednjoj rundi kontrolirati meč, a gledaoci su ponovo ostali bez velikog užitka kakav priliči ovakvim mečevima.

Na kraju je, očekivano, Joshua slavio sudijskom odlukom (118-110, 118-110, 119-109) te stigao do svoje 22. pobjede u karijeri u svom 22. meču. Ovo je bio njegov prvi meč u kojem do pobjede nije došao nakon nokauta.

Parker je ostao na 24 pobjede u karijeri, a ovo je bio njegov prvi poraz u 25 mečeva.

Joshuu sada vjerovatno čeka meč protiv Deontaya Wildera (32), američkog boksera koji je vlasnik WBC titule.