Finale u Moskvi
1.2k

Francuska je prvak svijeta u nogometu, Hrvatska osvojila drugo mjesto

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Francuske drugi put u historiji su osvojili titulu prvaka svijeta. U današnjem finalu na moskovskom Lužnikiju Trikolori su nadigrali Hrvatsku rezultatom 4:2.

Hrvatska je odlično ušla u susret, dominirala je terenom, imala veći posjed lopte, ali je francuska odbrana izgledala veoma sigurno i otklanjala je svaku opasnost pred svojim golom.

Trikolori su poveli iz prve šanse na utakmici. Brozović je u 18. minuti srušio Griezmanna na 25 metara od svog gola. S obzirom a je bilo isuviše iskosa sa desne strane Griezmann je odlučio loptu ubaciti u kazneni prostor, a nesretni Mandžukić glavom šalje loptu u vlastitu mrežu.

Odmah nakon gola Hrvatska je mogla do izjednačenja kada je Modrić centrirao iz slobodnog udarca, Vida je ostao sam, ali je šutirao preko gola.

U 24. minuti Rakitić je pokušao iz voleja, ali nije bio precizan.

Ipak, u 28. minuti Hrvatska je poravnala rezultat. Nakon velike gužve u kaznenom prostoru Vida je dodao loptu Perišiću koji ljevicom pogađa Llorisovu mrežu za 1:1.

A onda nov šok za navijače Hrvatske. U 33. minuti nakon kornera Matuidi je napucao Perišića u ruku, a potom su Francuzi "natjerali" arbitra Pitanu da se konsultuje s VAR-om.

Nakon skoro petominutnog prekida i gledanja snimke više puta Argentinac je pokazao na bijelu tačku. Griezmann je preuzeo odgovornost na sebe i rutinski pogodio za 2:1.

Do kraja poluvremena Hrvatska je pokušavala ponovo izjednačiti, ali se Llorisova mreža nije zatresla.

Francuzi su prvi put zaprijetili odmah na startu drugog poluvremena. Giroud je spustio loptu Griezmannu koji sa 20 metara šutira, ali pravo u Subašića.

Odmah u narednom napadu Lloris je spasio svoju reprezentaciju. Rakitić je sjajno proigrao Rebića koji šutira silovito iskosa sa lijeve strane, a Lloris vrhovima prstiju odbija loptu u korner.

U 54. minuti nova velika prilika za Francuze. Mbappe je protutnjao pored Vide i izašao sam na Subašića, ali golman Hrvatske sjajno brani njegov udarac u situaciji jedan na jedan.

U 59. minuti Francuzi su povisili na 3:1 kada je Pogba postigao pogodak, a u 65. minuti sve nade Hrvatske za osvajanje titule prvaka ugasio je Mbappe koji matira Subašića za 4:1.

U 69. minuti Mandžukić je pogodio za 4:2 nakon katastrofalne greške golmana Llorisa koji ga je pokušao driblati, no više od toga Vatreni nisu mogli i morali su se zadovoljiti osvajanjem drugog mjesta na Mundijalu.