Nakon EYOF-a
222

Skaka: Pokazali smo da možemo napraviti velike stvari, neka vječno gori baklja mira

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Svečanom ceremonijom u Istočnom Sarajevu sinoć je zatvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji se od 10. do 16. februara održavao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Tim povodom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je za Klix.ba da detaljne analize tek slijede, ali da su sport i mladost pobijedili, te da smo pokazali da zajedno možemo sve.

"Sretan sam i ponosan na sve što smo napravili i što smo uspjeli izaći iz paradigme da je sve nemoguće. Detaljne analize su pred nama, šta je značilo organiziranje ovakvog događaja za nas, ekonomski, politički, kao i promocija destinacije. U konačnici, mi smo svi pobjedili. Pobijedio je sport, pobjedila je mladost, pobjedila je budućnost", kazao je Skaka.

Ističe da su svi koji su učestvovali u organizaciji i održavanju EYOF-a pokazali da zajedno možemo stvarati velike stvari.

"Jedno je sigurno, ljudi se dijele na dobre i loše. Siguran sam da ćemo mi izabrati put koji će nas voditi novim neraskidivim pobjedama. Neka vječno gori baklja mira i neka je vječna samo borba na sportskim borilištima", istakao je Skaka.

Timu EYOF-a je čestitao na odličnom poslu koji su napravili, a medijima se zahvalio na podršci projektu.

Podsjećamo, na EYOF-u se takmičilo 911 mladih sportista i sportašica od 14 do 18 godina iz 46 evropskih zemalja koji su se nadmetali u osam različitih sportova.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu je na otvaranju igara nosila Esma Alić (alpsko skijanje), ali nijedan bh. takmičar nije uspio osvojiti medalju pa smo tako i nakon 14. izdanja ovog takmičenja još uvijek bez medalje.

Mladi sportisti Norveške najuspješniji su učesnici Evropskog omladinskog olimpijskog festivala s ukupno 12 osvojenih medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi. Druga je Švicarska također sa 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske sa 11 odličja, po četiri zlata i bronze te tri srebra.

Od zemalja iz regiona jedino je Slovenija osvojila dvije medalje.