Bivši gradonačelnik
48

Abdulah Skaka stigao u sud: Počelo ročište po više tačaka optužnice

M. G.
Skaka stiže pred Općinski sud (Foto: T. S./Klix.ba)
Skaka stiže pred Općinski sud (Foto: T. S./Klix.ba)
Na Općinskom sudu u Sarajevu započelo je ročište bivšem gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulaha Skake. Na početku ročišta, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo iznijet će uvodne riječi i pročitati optužnicu koja tereti Skaku za niz krivičnih djela.

Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je Skakin dolazak u Općinski sud u Sarajevu. Skaka je u sud stigao sam.

Abdulah Skaka je optužen za zloupotrebu položaja, krivotvorenje službene isprave, nesavjestan rad u službi, davanje dara i drugih oblika koristi, te povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Jedna od spornih tačaka optužnice odnosi se na zapošljavanje četiri savjetnika, najprije u općini Trnovo, a zatim, nakon samo 24 sata, imenovani su za savjetnike Skaki. Također se istražuje nezakonito trošenje novca, uključujući dodjelu sredstava nevladinim organizacijama u kojima su bili članovi Skakine porodice.

Optužnica također obuhvata povredu izbornog integriteta, navodeći da je Skaka obećavao pogodnosti, uključujući novčane beneficije, kako bi utjecao na izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika. Svrha ovih obećanja bila je osigurati glasove po Skakinim uputama, s ciljem sprječavanja izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

Među optužbama su i krivotvorenje financijskih izvještaja, pri čemu su skrivane donacije grada. Skaka je navodno preusmjerio sredstva iz budžeta namijenjena povratničkoj populaciji kako bi financirao izgradnju rasvjete u naselju Rajski Do, gdje se nalazi njegova vikendica.

Na glavnom pretresu predloženo je saslušanje 81 svjedoka, angažiranje osam vještaka i prezentiranje više od 600 materijalnih dokaza. Optuženi, osim Skake, uključuju Amelu Kolovrat, Džanelu Kacilu, Farisa Foču i Hasana Mrkonju.