Iznesene uvodne riječi
1

Tužilaštvo tvrdi da je Skakin slučaj "primjer kako korupcija uništava jednu instituciju", odbrana sve odbacuje

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pred Općinskim sudom u Sarajevu čitanjem optužnice je počelo suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki. Iako se nakon spektakularnog hapšenja očekivala optužba za pribavljanje koristi, to se ipak nije našlo u optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo.
Tužilaštvo tereti Abdulaha Skaku, Amelu Kolovrat, Farisa Foču i Hasana Mrkonju za više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi te krivotvorenje službene isprave.

Bivši gradonačelnik se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Skaka se tereti da je tokom 2017. godine zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Tužilaštvo smatra da je to učinjeno suprotno zakonu.

Optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Tužilaštvo je navelo da je Skaka grant sredstva davao nevladinim organizacijama.

Sporni jarboli i rasvjete

Tužilaštvo navodi da je biciklističkom udruženju iz Mostara dodijelio 20.000 KM iz budžetskih rezervi za postavljanje jarbola i zastave Bosne i Hercegovine na brdu Fortica. Tužilaštvo smatra da je to učinjeno suprotno zakonu, odnosno da je taj novac prebačen iz dijela budžeta namijenjenog za vandredne okolnosti.

Skaka je optužen da je novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u naselju Rajski Do u općini Trnovo RS, gdje se nalazi i njegova vikendica. Tužilaštvo navodi da u tom naselju ne žive povratnici, a Skaka je iz budžeta Grada na račun Općine Trnovo RS prebacio 15.000 KM.

Tužilaštvo ga tereti i se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E. Prema optužnici Skaka je iz drugih dijelova budžeta preusmjerio novac (53.000 KM) kako bi u Sarajevo stigao bolid Formule E koji je trebao biti početak kampanje dovođenja ovog sporta u glavni grad.

Predsjednici nevladinih organizacija "BIMA“ i "Bedem“, Faris Fočo i Hasan Mrkonja su optuženi da su nezakonito pravdali utrošeni novac. Skaka je optužen da je znao da nije opravdan novac, a da nije tražio povrat.

Lobiranje za reizbor

Bivši gradonačelnik se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

U optužnici Tužilaštvo navodi da je tražio od tri vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajevo da glasaju za Srđana Srdića (iz reda srpskog naroda) kako Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika jer predsjednik gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti izabrani iz istog naroda.

Tužilaštvo tvrdi da je rekao jednom vijećniku Naroda i pravde: "Ako ti meni sad pomogneš, ja ću tebi pet puta više. Nemoj mi zatvoriti vrata", na šta ovaj vijećnik nije pristao.

U optužnici se navodi da je Skaka tražio sastanak sa drugim vijećnikom u Carevoj džamiji na Bistriku te od njega tražio da mu dogovori sastanak sa predsjednikom NIP-a Elmedinom Konakovićem "da mu izlobira podršku".

Nije pribavio korist?

U uvodnim riječima tužilac je kazao da je ovo primjer "kako koruptivni sistem uništava jednu instituciju".

"Počinili su krivična djela gazeći temeljne vrijednosti koje ova država štiti. Četiri osobe je zaposlio ne na osnovu zakona, nego na osnovu odluke o platama", kazao je tužilac koji je upotrijebio nekoliko riječi koje su za odbranu bile sporne jer se smatraju uvredom.

Advokatica Senka Nožica, koja brani Skaku je također iskoristila priliku da se obrati.

"Nikad nisam čula ovakvo izlaganje uvodnih riječi gdje tužitelj vrijeđa optužene i odbranu. Odbrana neće dokazivati da je moj branjenik sebi pribavio korist jer to nije ni uradio", kazala je Nožica te dodala da su tvrdnje da je u pitanju visoka korupcija neutemeljene.

Naredno ročište zakazano je za 4. mart u 9:30 sati na kojem će Tužilaštvo ispitati prvog svjedoka.