Općinski sud
65

Počinje suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, iznijet će se više od 600 dokaza

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Na Općinskom sudu u Sarajevu danas će početi suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, a prema predviđenom planu zakazan je glavni pretres u slučaju.

Kao što je ranije i najavljeno, Tužilaštvo KS će na današnjem pretresu iznijeti uvodne riječi i pročitati optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika.

Skaka je optužen zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti ga da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata optuženi imenovao za svoje savjetnike.

Osim toga, optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada Sarajeva.

On je uz pomoć optužene Amele Kolovrat bivše pomoćnice za finansije i budžet grada, koja je pripremala određene akte i propustila reagirati kada je gradska služba za finansije utvrdila nepravilnosti, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama "MTBA" iz Mostara, "BIMA“ i "Bedem“, tačnije, njihovim predsjednicima Džaneli Kacili, Farisu Foči i Hasanu Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio.

Također, novac iz budžeta koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E. Optuženi Skaka je počinjenjem navedenih krivičnih djela pričinio štetu budžetu Grada Sarajevo u ukupnom iznosu od 116.000 KM.

Tokom glavnog pretresa saslušat će se 81 svjedok kao i osam vještaka iz brojnih oblasti. Predloženo je i više od 600 materijalnih dokaza.

Pored Skake, optuženi su i Amela Kolovrat, Džanela Kacila, Faris Fočo i Hasan Mrkonja.