Nogomet
4

Zvizdić sa kadetima: Osigurati kontinuirano finansiranje sportskih saveza

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Košarkaši kadetske bosanskohercegovačke reprezentacije koji su u Litvaniji osvojili zlatnu medalju i tako postali prvaci Evrope razgovarali su danas u Sarajevu o svojim uspjesima, ali i problemima s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i ministrom civilnih poslova BiH Denisom Zvizdićem i Adilom Osmanovićem.

Kako je nakon susreta novinarima podsjetio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović Vijeće ministara je osiguralo 100.000 KM za Košarkaški savez, ocjenjujući da su danas imali susret s ljudima koji razumiju probleme sportista i koji žele pomoći sportu.

Pozvao je i sve ostale koji sjede u parlamentu BiH da ne miješaju ove sportiste s politikom jer se oni politikom ne bave, bave se samo sportom s ciljem da djeci BiH koja se bave sportom omoguće da i dalje prave ovakve rezultate ne samo u košarci nego u svim drugim sportovima.

"Nemojte zaustavljati proces pomoći sportu u BiH. Imate li srca da dignete ruku protiv ove djece i svih sportista u BiH", upitao je Mahmutović.

Naglasio je da će za odlazak košarkaških kadeta na svjetsko prvenstvo biti potrebno osigurati oko 500.000 KM, ali ako i to uspiju kazao je da će bh. reprezentacija pobijediti one koji za to takmičenje izdvajaju i pet miliona eura.

Predsjedavajući Zvizdić čestitao je momcima koji predstavljaju, kako je istaknuo, ponos BiH i koji su pokazali šta znači hrabrost, upornost i stvarnost i koji su pobudili nadu i pokazali da se uvijek vrijedi boriti za svoje ciljeve.

"Sve što bi kao kritika moglo doći prema Vijeću ministara unaprijed je prihvaćam. Mogao bih izreći mnogo veće kritike na naslijeđeni sistem koji zapravo i nije sistem. Naslijedili smo budžet u kojem je stavka za sport bila nula KM. Uspjeli smo početi finansirati sportske saveze i manifestacije", pojasnio je Zvizdić.

Ocijenio je da ta sredstva nisu dovoljna, ali je istovremeno obećao da će Vijeće ministara nastaviti finansirati Košarkaški i druge saveze koji ostvaruju značajne rezultate, a ova pobjeda i historijski uspjeh bit će veliki podstrek za sistemsko rješenje finansiranja sporta na nivou BiH.

Najavio je da će uskoro biti pokrenuta inicijativa za donošenje novog zakona o sportu te inicijativu za povećanje tri ili četiri puta sredstava koja se s nivoa države trebaju usmjeriti za potrebe sporta i kulture.

"Tada će nam biti potrebna pomoć medija da zajednički ubijedimo sve one koji bi bili protiv toga da ovi mladi, zlatni momci zaslužuju redovno finansiranje kako bi nas ponovo obradovali s ovakvim uspjehom koji je ponovo ujedinio BiH te je stavio na sportsku mapu Evrope i svijeta te pokazao da u BiH postoje i optimistične vijesti ne samo problemi", podvukao je Zvizdić.

Predsjedavajući je pozvao i sva javna preduzeća kojima zakon dozvoljava i imaju novca, da nastave finansirati ovakve rezultate, također je pozvao i medije da podrže sistemsko rješavanje finansiranja saveza registriranih na nivou BiH.

"Želim da ovaj dan bude ujedno i dan kada će i pitanje finansiranja sporta ući u novu, pozitivnu i kvalitetniju eru", zaključio je Zvizdić.

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je naslov prvaka Evrope u konkurenciji igrača do 16 godina, čime je ostvarila najveći uspjeh u historiji bh. reprezentativne košarke. U finalu su mladi bh. košarkaši pobijedili domaćina Litvaniju s 85:83.