BiH
392

Konaković: BiH je zaslužila da se košarka stavi rame uz rame s fudbalom

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U zgradi Vlade Kantona Sarajevo upriličen je prijem za igrače i rukovodstvo Kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine povodom osvajanja zlata na Evropskom prvenstvu.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sejo Bukva kazao je da bi idealno bilo kada bi se ostali nivoi vlasti u BiH ugledali na Kanton Sarajevo i u skladu sa svojim mogućnostima podržali kadetsku košarkašku reprezentaciju BiH.

"Reprezentacija nije u nadležnosti Kantona Sarajevo, ali mi svi moramo podržavati ljude koji naprave ovakav rezultat. Ovi momci zaslužuju da im se oda počast za sve što su uradili za BiH", kazao je Bukva.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je da je brže nego što je očekivano BiH dobila izvanredne rezultate.

"Ova ekipa nam je pomogla da promijenimo shvatanja. Sada više ne moramo uvjeravati nikoga da podrška košarkaškom savezu ima svrhu, jer je zlatna medalja najbolji sporstki rezultat svih vremena u našoj zemlji", kazao je Konaković.

Dodao je da su mediji u BiH davali prostora određenim menadžerima koji, kako kaže, "odvode djecu i pljuju po nacionalnom savezu", a napadju ljude koji se odriču mnogo čega da bismo danas imali evropske prvake.

"Na mapi Evrope mi smo jedna od najjačih država u košarci. Pored nas tu su Litvanija i Turska", rekao je Konaković.

Konaković je kazao da su vlasti u BiH pokazale, a posebno Vijeće ministara BiH kako "pušu novi vjetrovi".

"BiH je zaslužila da se košarkaški sport stavi rame uz rame sa fudbalom jer najbolje promoviše BiH", dodao je Konaković.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat kazao je da je ministarstvo na čijem čelu se nalazi zapravo organ izvršne vlasti koji pripada svim građanima, pa tako i zlatnim momcima koji su donijeli radost u BiH.

"Drago mi je što sam dio ove priče, ali je to moja obaveza, kao i obaveza svih drugih ministara. Bitno je reći da u narednom periodu ovi mladi momci, pa i svi ostali sportisti, ne trebaju razmišljati o tome da li će imati novca da putuju na neko takmičenje ili da na tim takmičenjima plate spavanje, ili da jedu", rekao je Rešidat.

On je zaključio da organi vlasti u BiH trebaju imati sluha pa na vrijeme uplatiti sredstva koja su prijeko potrebna za normalno funkcionisanje sportskih aktivnosti u BiH.