Košarka
396

Košarkaški savez BiH: Uskraćuje nam se podrška iako ostvarujemo sjajne rezultate

Piše: E. F.
Detalj sa današnje konferencije za medije (Foto: Davorin Sekulić)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Usprkos izuzetno teškoj finansijskoj situaciji u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, muška kadetska košarkaška reprezentacija BiH osvojila je zlato na Evropskom olimpijskom festivalu mladih - EYOF, a juniorska selekcija BiH borit će se večeras u 18 sati s Litvanijom za bronzanu medalju na Evropskom košarkaškom prvenstvu.

Istakao je ovo na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu direktor košarkaških reprezentacija BiH, kojih je trenutno sedam, Igor Stojanović kazavši da su ovakvi uspjesi plod rada Košarkaškog saveza BiH koji četiri posljednje godine okuplja najbolje mlade košarkaše iz svije dijelova Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima Košarkaški savez na ovome neće stati jer se od ovih mladih sportista očekuje mnogo, naročito kada stasaju za A reprezentaciju BiH.

Uskraćen novac za kotizacije

Ova press konferencija bila je prilika da se ukaže i na tešku finansijsku situacija u kojoj se Savez nalazi budući da su im ukinuta izdvajanja iz Federalnog ministarstva kulture i sporta, od izdvajanja za sport s nivoa Vijeća ministara BiH, kažu, nisu dobili nijednu KM, a sve to uticalo je da Košarkaški savez nije u stanju platiti kotizacije za učestvovanje na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Stojanović ističe da iza ovih mladih ljudi stoje neke institucije, ali ne i one koje bi trebale, posebno se referirajući na Vijeće ministara koje bi, navodi, trebalo izdvajati sredstava za državne reprezentacije. Zbog toga se državna košarkaška reprezentacija oslanja na druge nivoe vlasti.

Sedam reprezentacija, 130 utakmica, 5000 noćenja

Ovih sedam reprezentacija odigrat će 130 prijateljskih i zvaničnih utakmica, a reprezentativci BiH u ovoj godini imat će više od 5.500 noćenja. Četiri muške selekcija učestvuju na evropskim prvenstvima, dvije ženske selekcije na evropskim prvenstvima B divizije i nakon pet godina neučestvovanja ženska A- selekcija učestvovat će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Nije mi jasno zašto vlasti ignoriraju sve ove rezultate, a posebno zašto je ukinuta finansijska podrška s nivoa Federacije Košarkaškom savezu BiH sada kada Košarkaški savez pravi ovakve rezultate", kazao je Stojanović.

Istakao je da im je najviše pomogao onaj koji to nije dužan, Kanton Sarajevo jer je iz budžeta izdvojeno 100.000 KM, a Stojanović naglašava da bi bez toga bio upitan odlazak na takmičenja mladih reprezentativaca.

Moramo pomoći djeci da brane boje BiH

Upozorio je da će iz budžeta Vijeća ministara biti izdvojena određena sredstva, međutim evropska prvenstva za mlade se već završavaju, A reprezentacija je na pripremama, muška A selekcija priprema se za učestvovanje na Eurobasketu, te ta sredstava još nisu osigurana.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat upozorio je da se treba nešto mijenjati u načinu finansiranja bh. reprezentacija jer ukoliko se to ne dogodi BiH neće moći učestvovati i ostvarivati rezultate na evropskim niti svjetskim nivoima.

"Ova djeca brane boje BiH", kazao je ministar, najavivši da će i dalje činiti sve da osigura sredstva te pozvao sve nivoe vlasti da učine isto.

Najavio je da će osigurati sredstva za plaćanje hotela u kojem su smješteni košarkaški juniori kako bi mogli napustiti hotel.