Nogomet
28

Željezničar u 2. pretkolu Lige prvaka igra protiv Viktorije Plzen

Piše: D. B.
Danas je u Nyonu u Švicarskoj obavljen žrijeb 1. i 2. pretkola Lige prvaka, a bh. predstavnik u ovom takmičenju, FK Željezničar, snage će u 2. pretkolu odmjeriti sa Viktorijom Plzen, prvakom Češke.

Nova sezona Lige prvaka najavljena je izvlačenjem 1. i 2. pretkola. Prve utakmice 1. pretkola se igraju 2. i 3., a revanši 9. i 10. jula. Utakmice 2. pretkola će biti odigrane 16. i 17., odnosno 23. i 24. jula.

Mogući protivnici Željezničara su bili BATE Borisov, Steaua, Partizan, Maribor, Dinamo Zagreb, Celtic, Legia iz Varšave, Sheriff, Slovan iz Bratislave, Maccabi iz Tel Aviva, Molde, Elfsborg, Helsinki, Ekranas, Neftchi, Dinamo Tbilisi i Viktoria Plzen, koju je naš predstavnik i izvukao.

Šesnaest klubova će osigurati nastup u 3. pretkolu, a izvlačenje će biti održano 19. jula, dok se utakmice igraju 30. i 31. jula te 6. i 7. augusta. Nakon utakmica 3. pretkola, pobjednici će se za plasman u grupnu fazu Lige prvaka boriti u dvije utakmice playoffa. Izvlačenje je 29. augusta, a utakmice se igraju 20. i 21. te 27. i 28. augusta.

Žrijeb grupne faze će biti obavljen 29. augusta u Monacu, a prvo kolo se igra 17. i 18. septembra.

Žrijebom u Nyonu izvučeni su sljedeći parovi:

1. pretkolo Lige prvaka:

FC Shirak - SP Tre Penne FC Lusitans - EB/Streymur

2. pretkolo Lige prvaka:

Grupa 1:

Neftchi - Skenderbeu Steaua Bukurest - Vardar Viktoria Plzen - Željezničar Sheriff - Sutjeska

Birikirkara - Maribor

Grupa 2:

Sligo Rovers - Molde Elfsborg - Daugava Helsinki - Nomme Kalju Ekranas - HK The New Saints - Legia Varšava Celtic - Cliftonville

Grupa 3:

Dinamo Zagreb - CS Fola Esch Gyori Eto FC - Maccabi Tel-Aviv FC FC BATE Borisov - Shakhtar Karagandy FC Shirak/SP Tre Penne - FK Partizan ŠK Slovan Bratislava - PFC Ludogorets Razgrad FC Dinamo Tbilisi - FC Lusitans/EB/Streymur

Finale Lige prvaka se igra 24. maja 2014. godine na stadionu Benfice u Lisabonu.

Žrijeb je komentarisao menadžer FK Željezničara Amar Osim.

"Oni su favoriti, to je jasno. Bit ćemo spremniji i psihički i fizički nego prethodne godine. Ako ne budemo pravi, nemamo šansi. Mi moramo biti u maksimalnom angažmanu i formi i to je ono što trebamo uraditi, a ostale stvari nisu lake za predvidjeti. Dobro ćemo se pripremiti kako bi na dan utakmice bili što bolji", izjavio je Osim.

Nogometaš Plavih Nermin Jamak također ističe snagu protivnika, ali vjeruje da Željezničar može proći dalje.

"Viktoria Plzen je težak protivnik, prošle godine su dobili Napoli ukupnim rezultatom 5:0. To govori koliko su jaki, ali eto, u nogometu je sve moguće, Mi se nećeno predati, trebamo se što bolje spremiti za te dvije utakmice, pa cemo vidjeti kako će završiti", smatra Jamak.