Nogomet
0

U Sarajevo stigao legendarni Portugalac Paulo Sousa

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Paulo Sousa, legendarni nogometni reprezentativac Portugala, stigao je večeras u Sarajevo kako bi sutra bio dijelom UEFA Champions League Trophy Toura čiji je ambasador.

Sousa je trenutno trener Maccabija iz Tel Aviva, a bio je član tzv. "Portugalske zlatne generacije" igrajući 11 godina u dresu svoje zemlje. On je jedan od rijetkih igrača koji se mogu pohvaliti da su sa dva različita kluba osvojila prestižnu Ligu prvaka. Njemu je to pošlo za rukom u dresu Juventusa i Borussije iz Dortmunda.

Međutim, karijeru su mu uništile povrede te je u 32. godini u dresu Espanyola odlučio otići u zasluženu nogometnu penziju.

Sousa je svoju nogometnu karijeru počeo u Benfici gdje je igrao četiri godine. Nakon toga prelazi u SPorting gdje je odigrao jednu sezonu. Odličnim igrama privuako je pažnju mnogih velikih klubova, a Juventus je bio najkonkretniji. U klubu iz Torina je ostato dvije sezone nakon čega prelazi u Borussiju odakle se ponovo vraća u Italiju gdje je nastupao i za Inter. Do okončanja karijere igrao je još i u Parmi i Panathinaikosu.

Svoju trenersku karijeru počeo je u Engleskoj u timu QPR-a prije pet godina. Nakon toga je vodio Swansea City, Leicester, mađarski Videoton prije nego je otišao u Izrael.

Zajedno sa bivšim reprezentativcem BiH Hasanom Salihamidžićem, on će se sutra družiti sa bh. medijima i fanovima ispred Narodnog pozorišta, a pored druženja sa medijima, bit će upriličena i sesija autograma i fotografisanja sa Salihamidžićem.

UEFA Champions League Trophy Tour počeo je u petak, 20. septembra, u gradu domaćinu finala UEFA Champions League 2015 – Berlinu, a od 27. do 29. septembra posjetit će Budimpeštu. Turneja, koju prezentira UniCredit, trajat će pet sedmica i pored Bosne i Hercegovine, Njemačke i Mađarske, posjetit će još i Rumuniju i Bugarsku.

Milioni su gledali trofej samo na ekranu. Građani Bosne i Hercegovine će ga uskoro moći vidjeti uživo u sklopu UEFA Champions League Trophy Tour. Turneja trofeja je prvo posjetila Banju Luku, a zatim nastavila put ka Sarajevu, gdje će od 11. do 13. oktobra biti upriličen centralni događaj uz multimedijalnu, interaktivnu, tehnički inovativnu izložbu UniCredit Walk of Champions, te pregršt nogometnih atrakcija i sportskog uzbuđenja. Finalna stanica Turneje trofeja u Bosni i Hercegovini bit će u Mostaru, 14. oktobra.

Turneja trofeja postaje dio evropske tradicije. Od 2009. do 2012. godine posjetila je 13 zemalja, a više od 480 hiljada fanova je uživalo u ovom jedinstvenom događaju, koji je prešao više od 10.500 kilometara i na kojem je napravljeno više od 116.000 fotografija sa trofejom.

Više detalja se može pronaći na mikro stranici posvećenoj sponzorstvu UEFA Champions League, na našem jeziku, sa posebnim dijelom posvećenim Turneji trofeja, te na Facebook stranici UniCredit Bank.