Pogodio protiv Wolfsburga
55

U Bayernu stasava novi Modrić koji je zadivio Nijemce: "Pametan je, brzo razmišlja i jak je u duelima"

E. K.
Lovro Zvonarek u dresu Bayerna (Foto: EPA-EFE)
Lovro Zvonarek u dresu Bayerna (Foto: EPA-EFE)
Bayern iz Minhena je jučer u 33. kolu Bundeslige pobijedio Wolfsburg rezultatom 2:0, a jedan od strijelaca je bio i hrvatski nogometaš Lovro Zvonarek.

Na susretu sa Vukovima su debitovali Jonathan Asp Jensen, Matteo Perez Vinlof, Daniel Peretz te Bryan Zaragoza koji je ubilježio prvi start u dresu minhenskog kluba kao i mladi Hrvat Lovro Zvonarek.

Ovaj 18-godišnjak je zauzeo sve naslovne strane njemačkih medija koji pišu da u Bayernu stasava novi Luka Modrić.

To je Zvonarek i dokazao na jučerašnjem meču pogodivši u četvrtoj minuti susreta nakon asistencije Alphonsa Daviesa.

"Lovro je dobar lik, vrlo vrijedan, zaslužuje sve ovo. Imali smo dosta povreda i on je iskoristio svoju priliku. Zabavno ga je gledati kako trenira i odigrao je dobru utakmicu. Lovro je dobar lik, veoma vrijedan, zaslužuje to. Imali smo dosta povreda i on je iskoristio svoju priliku", kazao je trener Bayerna Thomas Tuchel nakon utakmice.

Inače, Zvonarek može igrati praktički sve pozicije u veznom redu, a u Bayern je stigao u septembru 2021. godine za 1,8 miliona eura iz Slaven Belupa.

U Koprivnicu je stigao sa 11 godina da bi u maju 2021. godine postao najmlađi strijelac u historiji hrvatskog šampionata.

"Lovro je jedan od najtalentovanijih mladih igrača u historiji Slavena Belupa. Skautiran je od strane naših trenera iz Škole nogometa kao pionir i već je nekoliko godina u našoj školi", kazao je ranije direktor Farmaceuta Zvonimir Šimunović, a ako sve bude po planu pred njim je velika budućnost.

Zvonarek je prošle sezone igrao u Regionalligi, četvrtom rangu njemačkog nogometa gdje je upisao četiri gola i dvije asistencije u 17 odigranih utakmica, a ove je napravio iskorak te je u 22 susreta postigao osam golova uz šest asistencija.

Trenira s prvim timom jednom ili dvaput sedmično, a Bayern planira da ga sljedeće sezone pošalje na posudbu u potrazi za većom minutažom.

U Hrvatskoj ga mnogi vide kao nasljednika Luke Modrića, a jedan od njih je i hrvatski stručnjak Tomislav Stipić koji ga je nahvalio u razgovoru za Bild.

"Lovro ima sposobnost da bude novi Luka Modrić. Daleko je ispred svakog igrača svojih godina. Njegov ukupni profil je senzacionalan. Pametan je, brzo razmišlja, jak je u duelima, može šutirati sa 30 metara, ima dribling i pas, bit će vrhunski igrač", uvjeravao je Stipić novinare Bilda.

Dodajmo da je ovaj 19-godišnjak već standardni U21 reprezentativac Hrvatske za koju je odigrao dva susreta, a uskoro bi mogao debitovati i u seniorskoj selekciji Hrvatske.