Mimo svake logike
26

Ništa od nastupa rukometaša BiH na SP-u: IHF opet "preko štele" dodijelio pozivnicu

E. B.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Međunarodna rukometna federacija (IHF) je odredila koja ekipa će dobiti posljednju pozivnicu za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano iduće godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

IHF je već ranije prvu od dvije pozivnice dodijelio Sjedinjenim Američkim Državama, a danas je drugu uručio Švicarskoj i razočarao čitav rukometni svijet.

Naime, odranije je poznato da bi druga pozivnica trebala biti dodijeljena jednoj od evropskih selekcija, a to znači da je teoretski mogla dobiti i Bosna i Hercegovina.

Rukometni savez BiH je podnio zvaničnu prijavu za pozivnicu, no na kraju je "izvisio" zajedno sa mnogim savezima koji su sasvim sigurno zaslužili pozivnicu prije Švicaraca.

Jasno je bilo da će pozivnicu dobiti jedna od evropskih reprezentacija koja se nije plasirala na Svjetsko prvenstvo.

Švicarska je na Evropskom prvenstvu zauzela tek 21. mjesto (naša reprezentacija je bila 24.), a bolji plasman od nje su imali Crna Gora (14.), Srbija (18.), Gruzija (19.) i Farska Ostrva (20.), no IHF očito nije previše zanimao sportski aspekt.

IHF nije objavio zbog čega se odlučio za Švicarce, no razočarani navijači smatraju kako je jedan od glavnih razloga taj što se samo sjedište IHF-a nalazi upravo u Švicarskoj, tačnije Baselu.

Uostalom, ovo nije prvi put da Švicarcima bude dodijeljeno mjesto na Svjetskom prvenstvu. Na SP-u 2021. godine reprezentacija SAD-a je zbog koronavirusa odustala od takmičenja, a IHF je pozvao Švicarce da ih zamijene.