Ispao iz lige
0

Vincent Kompany preuzima Bayern, nikome nije jasna njihova odluka

H. H.
Kompany je ispao s Burnleyjem u niži rang (Foto: EPA-EFE)
Kompany je ispao s Burnleyjem u niži rang (Foto: EPA-EFE)
Čini se da je okončana višemjesečna saga oko izbora novog trenera Bayerna, nakon što su brojni relevantni mediji i novinari objavili da je bavarski tim postigao dogovor s belgijskim stručnjakom Vincentom Kompanyjem.

Lista trenera koji su odbili sjesti na klupu Bayerna je zaista velika. Prethodno su im odbijenice stigle od Xabija Alonsa, Juliana Nagelsmanna, Ralfa Rangnicka i Hansija Flicka, a sada su iz Bayerna povukli potez koji gotovo niko ne razumije, s obzirom da se radi o treneru koji je sa Burnleyem upravo ispao iz engleske Premier lige.

Bayern je postigao usmeni dogovor s Kompanyjem i uskoro bi se posao trebao ozvaničiti. Ostalo je samo da se Bavarci dogovore s Burnleyjem oko odštete koju će platiti za belgijskog trenera, a to ne bi trebalo biti problem.

Kompany, jedan od najboljih belgijskih nogometaša u historiji, je trenersku karijeru počeo u Anderlechtu 2019. godine osvojivši dva treća mjesta uz plasman u finale Kupa, a od 2022. godine je trener Burnleya kojeg je u prvoj sezoni na klupi uveo iz Championshipa u Premier ligu.

Od veoma defanzivnog drugoligaša, Kompany je formirao veoma ofanzivnu i atraktivnu ekipu i time privukao pažnju u Evropi. No, u elitnom razredu engleskog nogometa se Burnley nije proslavio, te je sa samo pet pobjeda kao pretposljednji ispao iz lige.

Zbog toga je bilo dosta kritika na račun Kompanyja da je djelovao previše nefleksibilno i tvrdoglavo i da nije odstupio od svog ofanzivnog stila igre.

Mnogi engleski stručnjaci su također iznenađeni izborom Bayerna, iako se Kompany i dalje smatra zanimljivim trenerskim talentom.