Rezime 20. kola
38

Povratak Premijer lige BiH: Sarajevo ozbiljno, neslavni Željezničar i odlazak dva trenera

Piše: K. H.
Pobjeda Sarajeva na Tušnju (Foto: D. Z./Klix.ba)
Pobjeda Sarajeva na Tušnju (Foto: D. Z./Klix.ba)
Utakmicama 20. kola koje su se igrale prethodnog vikenda završena je zimska pauza koja je trajala gotovo tri mjeseca i počela je druga polusezona Premijer lige BiH.

U subotu su odigrane četiri utakmice, a preostale dvije odigrale su se u nedjelju. Na šest mečeva postignuto je 12 pogodaka, što je u prosjeku dva po utakmici, a na šest stadiona ukupno je bilo blizu 10.000 navijača, tačnije 9.850.

Lider Premijer lige, ekipa Sarajeva, sjajno je otvorila drugu polusezonu i svojim navijačima napravili su najbolji mogući uvod u drugi dio sezone ubjedljivom pobjedom na gostovanju kod Tuzla Cityja. Sarajevo ne samo da je osvojilo tri boda, već je tokom svih 90 minuta bilo puno bolji protivnik od Tuzlaka, domaćoj ekipi dopustili su tek nekoliko opasnih napada i odmah na startu prikazali su igru uz koju se mogu nadati osvajanju duple krune.

S druge strane, Tuzlaci su odmah na početku druge polusezone u kojoj ih očekuje borba za opstanak doživjeli veliko razočarenje, a sve je kulminiralo ostavkom trenera Slobodana Starčevića. Nakon više od mjesec dana priprema i svakodnevnog spremanja za drugi dio sezone, već nakon prvog kola ostali su bez trenera i u nastavku sezone će ih voditi Mirza Varešanović.

Sarajevo je ovom pobjedom povećalo prednost u odnosu na Zrinjski na sedam bodova s obzirom na to da su Plemići remizirali u hercegovačkom derbiju (1:1). Meč na Pecari obilježili su navijači obje ekipe zbog kojih je meč prekinut na 25 minuta. U 66. minuti sudija Irfan Peljto je povukao igrače u svlačionicu nakon što su se navijači obje ekipe oglušili o upozorenja zbog ubacivanja pirotehničkih predmeta u teren.

Uslijedio je prekid od 25 minuta te je nakon vijećanja odgovornih lica odlučeno da se susret nastavi, ali i isprazni tribina s najvatrenijim domaćim navijačima. Kada se meč nastavio, Zrinjski je uspio doći do poravnanja i jednog boda.

Najveće razočarenje na otvaranju druge polusezone doživjeli su navijači i igrači Željezničara koji je u Bijeljini minimalno poražen od Radnika. Ovo je šesti uzastopni poraz Plavih u ovoj sezoni, ujedno i najgori niz u historiji kluba.

Ekipa koju s klupe u trećem mandatu vodi Amar Osim jedini pogodak primila je na početku meča i to nakon što je Đurić iskoristio loše ispucavanje Kjosevskog i gotovo s centra pogodio praznu mrežu.

Izuzetno važna tri boda osvojio je Čelik koji je na svom Bilinom Polju pobijedio Slobodu sa 2:1, ali bez obzira na trijumf, trener Adnan Ornek napustio je klub. Turski investitor kasnije je objasnio da s "plašljivcima" ne može dobiti rat i da će s herojima, a tu vjerovatno misli na novog trenera Arslana, ostati do smrti.

Mladost je na svom terenu minimalno porazila GOŠK, a jedini pogodak postigao je Filip Arežina koji se nakon pola godine provedene na Grbavici vratio u klub i odmah pokazao da će biti veliko pojačanje. Istog dana odigran je i meč između Krupe i Zvijezde, a on je završen bez pobjednika (1:1).

Na tabeli liste strijelaca još uvijek je vodeći bivši napadač Zrinjskog Nemanja Bilbija koji ima 14 pogodaka, a na drugom mjestu je Sulejman Krpić koji je postigao 13 golova. Ahmetović je treći sa deset pogodaka, a jedan manje ima njegov saigrač Velkoski.

Rezultati 20. kola Premijer lige BiH: