Nogomet
7

Ješić: Laž je da sam uzimao novac od igrača u Liteksu, u Sarajevu je ostala navika promjena

Piše: O. T.
Miodrag Ješić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miodrag Ješić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon optužbi bivšeg fudbalera Fabiena Boudarenea iz Francuske da je srbijanski stručnjak Miodrag Ješić tražio pare kako bi Francuz igrao u Liteksu, kontaktirali smo i Ješića koji opovrgava takve navode. Razgovor smo iskoristili i da se posjetimo Ješićevog boravka na klupi Sarajeva.

Boudarene je za jedan francuski medij kazao da je Ješić po dolasku na klupu Liteksa na jesen 2007. godine tražio pare od njega kako bi ga uvrstio u tim. Francuz je dodao da je zbog toga udario Ješića na jednom treningu. Ješić tvrdi da se radi i laži.

"To je notorna laž. Da li bi takav incident da igrač udari trenera na otvorenom treningu, gdje prisustvuje 30 igrača i ljudi sa strane, devet godina ostao nezapažen? Već sam preduzeo mjere da se zaštitimo i da uputimo tužbu. Radio sam na tri kontinenta više od 20 godina i nikada nisam došao u fizički kontakt sa igračem", kazao je Ješić.

"U Liteksu sam rekao igračima da klub i sa juniorima može biti šesti"

Srbijanski stručnjak je opisao situaciju u klubu tokom njegovog boravka. Smatrao je neophodnim da "očisti" svlačionicu. Klub je po dolasku Ješića nakon 11. kola bio sedmi na tabeli, a na kraju je osvojio četvrto mjesto i izborio nastup u Kupu UEFA te osvojio Kup Bugarske.

"Taj igrač je bio jedan od 15 'stranaca'. Stranaca pod znacima navoda, jer oni koji su iz Evropske unije u Bugarskoj se ne računaju kao stranci. Bilo je i nekoliko Brazilaca i igrača iz Srbije, ali sa bugarskim pasošom tako da se nisu brojali kao stranci. Onda smo skratili spisak igrača. Sklonili smo, ne samo tog igrača, nego sedam-osam stranaca i još tri-četiri domaća igrača, a doveli smo samo jednog igrača na polusezoni. Na polusezoni bili smo peti-šesti i rekao sam igračima, pogotovo strancima, da i sa juniorima Liteks može biti šesti. Na kraju smo osvojili Kup Bugarske", prisjeća je Ješić.

Posljednji angažman Ješić je imao na klupi Sarajeva gdje je imao neslavan kraj i neugodno je ispraćen sa koševskih tribina nakon ispadanja od Slobode u četvrtfinalu Kupa BiH sa ukupnih 5:1. Govoreći o periodu provedenom na klupi Sarajeva, Ješić kaže da je postojala opcija da potpiše petogodišnji ugovor. Smatra da to "nekome nije odgovaralo" te da je afera "Punac", o kojoj se mnogo pričalo nakon prve utakmice protiv Slobode u Kupu, negativno utjecala na njegov tim.

"Utakmice sa Slobodom su čudne, priča o aferi je negativno utjecala"

"Kad je završena polusezona čak je bio prijedlog da se saradnja nastavi na pet godina. Takva je bila priča dok smo bili na pripremama. Na polusezoni smo bili peti, pa smo poslije tri kola proljetnjeg dijela došli na treću poziciju sa mogućnošću da napadnemo i prvo mjesto. Poslije tri ligaška kola i dvije vrlo čudne utakmice protiv Slobode u Kupu BiH, napustio sam klub. Znate šta se sve spominjalo između te dvije utakmice sa Slobodom, ta čuvena afera zbog nekih ranijih događaja. To je sve utjecalo negativno i neko je vjerovatno iskoristio tu priliku jer mu je smetalo da se nastavi saradnja sa mnom pogotovo na duži period", smatra Ješić.

Ješića je naslijedio Almir Hurtić koji je sezonu sa Sarajevom okončao na četvrtom mjestu. Hurtić je smijenjen u augustu, a njega je zamijenio Mehmed Janjoš. Srbijanski stručnjak smatra da su česte promjene problem u Sarajevu. Ponovo napominje da je sa čelnicima kluba pričao u dugoročnom ugovoru, posebno je istakao dva imena - bivšeg direktora kluba Dinu Selimovića, koji je napustio klub, i Kena Choa, trenutno član Borda direktora Sarajeva.

"Postojala je opcija da ostanem pet godina u Sarajevu"

"Kontinuitet je bio dogovoren, ali to vjerovatno nekome nije odgovaralo. Navika je da se mijenjalo i prije i poslije mene, a to je jedan od razloga zašto ne može da se nastavi kontinuitet dobrih rezultata kakve Sarajevo zaslužuje. Nekom je zasmetalo što sam trebao potpisati dugoročni ugovor na kraju sezone. Takav je bio dogovor sa ljudima i sa direktorom, vidim da je on i sada bivši, Dinom Selimovićem i sa Kenom iz Cardiffa. Te dvije utakmice u Kupu su vrlo čudne, ali to je već historija, ne bih da istražujem", govori 57-godišnji Ješić.

Tokom zimske pauze prošle sezone Ješić je kao trener Sarajeva napravio velike promjene u kadru i izlazna vrata pokazao brojnim igračima među kojima je bio i tadašnji kapiten Ivan Tatomirović, zatim Bojan Puzigaća, Milan Stepanov, Harmony Ikande, dok je Krste Velkoski prodan u južnokorejski Incheon. Tatomirović je standardan u finskom Helsinkiju, Puzigaća je ove sezone u 10 ligaških utakmica odigrao samo 45 minuta za Voždovac, Ikande je skupio tri nastupa u pet utakmica za Aris, dok je Stepanov, prema podacima Transfermarkta, i dalje bez nastupa za Vojvodinu. Velkoski je skupio 23 nastupa za Incheon. Klub su tada napustili i Miroljub Kostić (Boarc Čačak), Mehmed Alispahić (Šibenik)...

"Mi smo sklonili 12 igrača na polusezoni i uveli šest-sedam mladih igrača na pripreme. Doveli smo tri igrača, Cezara, Emersona i Simeunovića. I doveli smo jednog igrača koji nam je trebao na poziciji lijevog štopera i lijevog beka (Denis Kramar op.a.), ali kao alternativu, a ne kao pojačanje. Sve su to bili slobodni igrači, bez ikakvog obeštećenja. Ne želim da se pravdam, sve je urađeno transparentno i kako treba. Od tih 12 igrača koji su otišli vidite ko je gdje igrao i koliko je igrao. To je pokazalo da sam potpuno upravu. Niko nije standardan tamo gdje je otišao. Neki i ne igraju ili ne znamo gdje su. Čak se pisalo da sam dovodio i one koji su došli prije mene ili da sam pustio i one koje su otišli prije mene kao Stojčev, Cimirot i Bilbija", rekao je Ješić.

Nakon odlaska iz Sarajeva Ješić je i dalje bez angažmana. Trenutno ima ponuda, ali "ne želi pričati ništa unaprijed i praviti sebi reklamu". Kaže da bi rado posjetio Sarajevo.

"Grad bih uvijek posjetio. Tri sedmice nakon odlaska bio sam ponovo u Sarajevu. Uvije i rado ću posjetiti Sarajevo, jer tu imam mnogo prijatelja", rekao je Ješić.