Nogomet
748

Kup BiH: Katastrofa Sarajeva na Koševu, Sloboda pobijedila i prošla u polufinale

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na stadionu "Asim Ferhatović Hase" Sarajevo i Sloboda su večeras odigrali uzvratnu utakmicu četvrtfinala Kupa BiH. Prvi meč u Tuzli završen je pobjedom Slobode rezultatom 2:1, a tuzlanski tim je i u revanšu upisao pobjedu, ovog puta 3:0. Bilo je to i više nego dovoljno za zaslužen plasman u polufinale.

Za Sarajevo su odlukom trenera Miodraga Ješića od prve minute zaigrali Pavlović, Barbarić, Kovačević, Berberović, Kadušić, Rustemović, Harba, Duljević, Emerson, Bekić i Benko.

Trener Slobode Husref Musemić je na teren poslao Pirića, Kostića, Ivetića, Sarića, Zebu, Ordagića, Veselinovića, Merzića, Mehmedagića, Stjepanovića i Ahmetovića.

Sarajevo je od prve minute pokušavalo nametnuti svoj ritam igre i nošeno podrškom domaće publike što prije doći do pogotka. Već u 8. minuti Bordo ekipa je zaprijetila preko Rustemovića, koji je šutirao sa dvadesetak metara.

Sloboda je svoju prvu pravu priliku imala u 11. minuti nakon greške Emersona, a u vodeći gol za Tuzlake ju je pretvorio Veselinović.

Ješić je prvu izmjenu napravio u 19. minuti kada je povrijeđeni Kovačević napustio igru, a zamijenio ga je Mihojević.

Novi pokušaj Sarajeva bio je djelo Harbe iz 23. minute, koji je pokušao iznenaditi golmana Pirića s distance, no, problema za čuvara mreže tuzlanskog tima nije bilo. Dvije minute kasnije je propala dobra šansa nakon akcije Rustemovića i Benke.

Sarajevo je vršilo sve veći pritisak na gol Slobode, Pirić je nespretno reagovao u 29. minuti, lopta je došla do Benke, koji je šutirao preko gola.

Trener Slobode Husref Musemić prvu izmjenu je napravio u 37. minuti kada je Merzića zamijenio Salihović. U 41. minuti utakmice Kadušić je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Zebom.

Do kraja prvog poluvremena viđene su još dvije prilike, po jedna na obje strane. Prvo je Veselinović šutirao u 43. minuti ravno u Pavlovića, a potom je dvije minute kasnije Rustemović nije uspio pogoditi iz slobodnog udarca.

Na odmor su ekipe otišle pri minimalnom vodstvu Slobode. Nogometaši Sarajeva su s terena ispraćeni salvom zvižduka.

Odlično drugo poluvrijeme Slobode, navijači tražili odlazak uprave, Selimovića i Ješića

Na otvaranju drugog poluvremena Duljević se nije snašao u izglednoj situaciji za pogodak, pa je odbrana Slobode intervenisala i otklonila opasnost. Nakon toga, izuzetno nezadovoljni igrom svog tima, navijači FK Sarajevo su poslali jasnu poruku zvaničnicima kluba,"uprava napolje", kao i direktoru kluba Dini Selimoviću, "Dino odlazi". Navijači su zatražili i odlazak trenera Miodraga Ješića.

U 51. minuti je Veselinović imao novu dobru priliku nakon asistencije Zebe. U istoj minuti je Ahmetović imao situaciju jedan na jedan sa golmanom Sarajeva, ali je šutirao pored gola. Dvije minute kasnije je Stjepanović dobio žuti karton nakon duela s Benkom.

Igrala se 55. minuta kada je Sarajevo moglo do izjednačenja, ali je Pirić dobro reagovao i uhvatio loptu. U narednoj minuti je Rustemović centrirao, lopta je prošla iznad golmana Slobode, ali završila pored gola.

Novi šok za domaće igrače i navijače uslijedio je nakon kornera u 57. minuti kada je Veselinović postigao svoj drugi pogodak na ovoj utakmici i povisio vodstvo Slobode na 2:0.

U 61. minuti u ekipi Sarajeva Cezar je zamijenio Harbu. Tri minute kasnije se ukazala nova šansa za Tuzlake, koju je propustio Zeba. Isti je igrač pogodio stativu iz kornera. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Ordagić, kojeg je u posljednji trenutak zaustavio Rustemović.

Emersonov udarac iz 66. minute je izblokiran, Sarajevo je dobilo korner, koji nije predstavljao opasnost po gol Slobode.

Koševska publika Ahmetovića nagradila aplauzom, ovacije Musemiću

Musemić je drugu izmjenu napravio u 70. minuti, a umjesto Stjepanovića je zaigrao Mehidić. Dvije minute kasnije Tuzlaci su poveli 3:0 golom Ahmetovića. Upravo je Ahmetović napustio igru u 75. minuti utakmice te je dobio aplauz koševske publike. Umjesto njega je zaigrao Krpić.

Kapiten FK Sarajevo Haris Duljević je u 79. minuti bio u dobroj šansi, šutirao je, ali je njegov udarac izblokiran. U 85. minuti je Benko propustio veliku priliku za pogodak.

U finišu utakmice je Sloboda kontrolisala igru i mirno privela ovaj susret kraju, zasluženo pobijedila Sarajevo rezultatom 3:0 i prošla u polufinale Kupa BiH. Na kraju utakmice je ovacije publike dobio trener Slobode Husref Musemić.

Tuzlaci su ovom pobjedom još jednom dokazali da su hit ove sezone, prvi su na tabeli Premijer lige BiH i u samoj su završnici Kupa BiH.