Nogomet
114

Mehmed Janjoš: Sanjam Sarajevo u grupi evropskog takmičenja, stativa nas je dijelila od toga

Klix.ba
Mehmed Janjoš
Mehmed Janjoš
Nakon uspješno okončanog jesenjeg dijela Premijer lige BiH i pet pobjeda u nizu, trener FK Sarajevo Mehmed Janjoš je govorio o svom povratku na Koševo, utakmicama koje su iza njega, pojačanjima, ambicijama kluba, Ligi 12, ideji o regionalnoj ligi te svom najvećem sportskom snu.

Sarajevo je nakon prvog dijela sezone na drugom mjestu s 34 boda i pet pobjeda u nizu.

"Pauza je došla u nezgodno vrijeme za nas. Pobijedili smo pet utakmica u prvenstvu i dvije u Kupu BiH, a što je najvažnije, počeli smo polako vraćati našu sjajnu publiku na tribine. Žao mi je što se nije nastavilo tako, ali šta je tu je. Zimski period želimo iskoristiti na najbolji mogući način i spremni dočekati start proljetnog dijela prvenstva", izjavio je Janjoš.

On nije imao lagan zadatak nakon odlaska Miodraga Ješića, a potom i Almira Hurtića, no, ekipu je podigao fizički i psihički te napravio dobre rezultate.

"Trebalo je vratiti samopouzdanje ekipi i u tome smo uspjeli. Igrači koji su tu znaju igrati, ali smo bili u krizi iz koje je trebalo izaći. Imali smo težak raspored, ali smo na kraju uspjeli, svi zajedno. Samo zajedno možemo napraviti prave stvari. Igrači su igrali dobro, veoma borbeno, što publika Sarajeva zna procijeniti. Navijače Sarajeva ne možete varati. Oni su gledali velike igrače, znaju šta je fudbal. Aplauz na kraju utakmice protiv Radnika, kao nagrada za borbenost igrača, najbolje o tome govori", rekao je trener FK Sarajevo.

Tokom zimske pauze bh. klubovi obično dožive značajne promjene igračkog kadra, ali to u Sarajevu neće biti slučaj. Kapiten Haris Duljević je privukao interes nekoliko klubova, ali bi on trebao ostati na Koševu.

"Neće biti previše promjena u igračkom kadru. Uskoro nas očekuje Skupština kluba poslije koje ćemo znati mnogo više. Učiniti ćemo sve da zadržimo kostur ekipe, ali ćemo i tražiti određene igrače. U svakoj liniji po jedan kvalitetan igrač bi bio od koristi, ali da bude igrač, ne samo broj. Napravili smo dobru grupu i ne bi bilo pametno dovoditi sedam ili osam igrača. Što se tiče Duljevića, očekujem ga na pripremama, jer je on igrač Sarajeva. U finišu sezone je pokazao da je najkvalitetniji pojedinac naše igre", kazao je Janjoš.

Cilj Sarajeva je da u ovoj sezoni izbori plasman u Evropu.

"Naš prvenstveni cilj je izlazak u Evropu, a niko ne bi bio sretniji od mene da to ostvarimo preko osvajanja jednog trofeja. U dobroj smo poziciji i preostaje nam da radimo maksimalno. Ne smijemo se opustiti jer predstojeće četiri utakmice, do formiranja Lige za prvaka i Lige za opstanak, bit će veoma zahtjevne", istakao je bh. nogometni stručnjak.

Da li je Liga 12 dobar potez, rano je zaključivati.

"Smatram da ćemo realnu ocjenu formata takmičenja moći dati na kraju sezone, kada budemo mogli sagledati sve činjenice. Naročito će zanimljivo biti ispratiti formiranje liga za prvaka i opstanak kao novitete u bh. nogometu", smatra Janjoš.

U posljednje vrijeme se ponovo spominje formiranje regionalne lige.

"Smatram da je to sjajna ideja, ali se pribojavam da je još rano. Što se tiče kvaliteta, smatram da će jednog dana morati zaživjeti. Imali bismo sigurno bolji nogomet, utakmice, posjetu na stadionima i drugo", istakao je šef stručnog štaba FK Sarajevo.

Kada je dobio ponudu iz FK Sarajevo, nije se dvoumio.

"Poziv iz svoje kuće se nikad ne odbija. Vrlo je teško odbiti FK Sarajevo, iz više razloga. Dugogodišnji boravak u Sarajevu me tjera da se uvijek, kad god ima prilike, vratim u klub, svojoj kući. Kada me Sarajevo ponovo zvalo, nijednog momenta nisam razmišljao i prihvatio sam poziv s velikim zadovljstvom", rekao je Janjoš.

Na kraju razgovora je otkrio svoj sportski san.

"San mi je da Sarajevo igra grupnu fazu jednog evropskog takmičenja. U proteklom mandatu nas je jedna stativa dijelila od toga. Volio bih kada bih jednom vidio svoje Sarajevo među evropskom nogometnom elitom", završio je Janjoš.