Košarka
101

Demantovao svoje riječi: Nurkić je u novembru tražio smjenu Konakovića i Mahmutovića

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su predsjednik i generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Elmedin Konaković i Harun Mahmutović podnijeli ostavke, Jusuf Nurkić se oglasio i poručio kako on nije uopće tražio da oni odu iz krovne kuće bh. košarke.

Ipak, u pismu koje je uputio Upravnom odboru krajem novembra prošle godine je kao "kreatore kampanje protiv njega" imenovao Konakovića, Mahmutovića i direktora reprezentacije Igora Stojanovića i tražio od krovnog tijela bh. košarke da ih odstrani iz KS BiH.

"Kao član KS BiH i državni reprezentativac očekujem da Upravni odbor u roku od sedam dana od dana dostavljanja mog pisma riješi ovaj slučaj i to na način da sankcionira ili mene, ako postoji ikakva validna dokumentacija, prijava i odluka nadležne komisije, ili one koji su lagali i obmanjivali i vas i javnost i time nanijeli ogromnu štetu i savezu i reprezentaciji, a tako što ćete ih odstraniti iz Saveza, jer bi se pokazalo da su nedostojni funkcija koje obavljaju", saopćio je tada Nurkić, a na kraju pisma je reprezentaciju BiH nazvao "privatnom".

"Ukoliko izostane reakcija Upravnog odbora i sankcije prema odgovornima za ovu kampanju neće mi preostati ništa drugo nego da zaključim da je Upravni odbor ili na strani onih koji su pokrenuli ovu hajku na mene ili je nemoćan da ih kontrolira. Ako se to desi, bio bi to konačni dokaz da su i Savez i reprezentacija igračke u rukama pojedinaca koji su vlastite interese stavili iznad interesa Saveza i reprezentacije. Bila bi to jasna poruka da sam nepoželjan, jer sam spreman igrati samo za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, niti za jednu drugu, a posebno ne za nečiju privatnu reprezentaciju i ljude koji će me vrijeđati i omalovažavati", napisao je Nurkić.

Nedugo nakon tog pisma oglasili su se Konaković i Mahmutović, nakon čega se Nurkić ponovo obratio javnosti, ovaj put na Facebooku.

Tada je, između ostalog, napisao da ne želi igrati za Konakovića i Mahmutovića.

"Oni i dalje nastavljaju po starom, zbog čega još jednom apeliram na Upravni odbor da analizira sve dokumente o ovom slučaju i onda kazni ili mene, ako postoje prijave nadležnim tijelima saveza, ili njih, zato što su svjesno, koristeći svoj položaj u Košarkaškom savezu, iznosili laži o meni. Za takve ljude ne želim igrati. Naravno, oni to izvrću, pa kažu da ne igram za njih već za državu i narod, što bi bilo tačno, da se isti ti prvi ne promoviraju preko reprezentacije i prave sebi imena preko leđa igrača i trenera", napisao je Nurkić i ponovio da je reprezentacija "privatno vlasništvo Haruna Mahmutovića".

"Pa i sam je Harun Mahmutović rekao da 'odlazi iz reprezentacije' (iako sumnjam da će to doista i uraditi), pa se postavlja pitanje šta je do sada radio u njoj, ko ga je ovlastio da bude u reprezentaciji, ko ga je razriješio da ne bude, ili je to radio po vlastitom nahođenju, baš kao da je reprezentacija njegovo privatno vlasništvo, što odavno tvrdim" , napisao je Nurkić.

Nakon toga sada već bivši generalni sekretar KS BiH Mahmutović je u nekoliko navrata "spuštao loptu na zemlju" i javno pozvao da Nurkić zaigra za reprezentaciju, a ako treba da će i otići sa funkcije ako je to Nurkićev uslov.

Danas je Nurkić u obraćanju javnosti demantirao da je ikada tražio odlazak bilo koga iz KS BiH, te smo Mahmutovića kontaktirali za komentar.

"Nemam komentara. Baš sam se dobro nasmijao", kratko je rekao Mahmutović nakon što je čuo sadržaj Nurkićevog pisma.