Tehnologija i medicina
8

Imate Apple Watch? Pitali smo ljekare koliko pouzdano mjeri EKG i prati rad srca

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uz pametne uređaje danas možemo pratiti gotovo sve, pa i zdravlje našeg srca. Brojne su aplikacije koje mjere otkucaje srca, a uz pametni sat Apple Watch možete sami sebi izmjeriti i EKG. Koliko su uređaji i aplikacije koje prate rad srca zaista mjerodavne i pouzdane, pitali smo naše ljekare.

Danas gotovo svaka aplikacija koja se tiče zdravlja i aktivnosti tijela, napretka vježbanja te gubitka kilograma u sebi ima ugrađenu mogućnost praćenja otkucaja srca. Vrlo lako uz jednostavni dodir ekrana prstom možete vidjeti da li vam srce radi ubrzano ili usporeno.

Napretkom tehnologije razvile su se i druge aplikacije kao što su one koje daju korisnicima upute o postupcima oživljavanja, kardiografi koji prate otkucaje srca cijele porodice te druge koje podstiču korisnike na zdrave navike kojima mogu očuvati zdravlje srca.

Ipak, dok su se druge aplikacije množile, Apple je mudro radio na svom proširenju Kardia Band kojim se kontroliše EKG. Riječ je ustvari o Appleovom pametnom satu koji funkcioniše uz Kardia aplikaciju te jednostavnim stavljanjem palca na senzor mjeri EKG. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novu mogućnost Apple Watcha, ali iz medicinske perspektive ne treba se u potpunosti oslanjati na ovakve uređaje.

Ne prepoznaje srčani udar

Specijalista interne medicine Amina Godinjak u Poliklinici Eurofarm Centar priznaje da Apple Watch 4 i aplikacije koje produciraju zapise slične EKG-u, elektrokardiogramu, sada mogu uraditi nešto što je nekad bilo dostupno samo u ljekarskoj ordinaciji ili bolnici.

"Aplikacije prate srčani ritam i otkrivaju poremećaje ritma poput ventrikularnih ekstrasistola. Također mogu obavijestiti osobu ukoliko se pojavi nepravilan ritam srca, poput fibrilacije atrija. To je korisna strana pametnih aplikacija kakvu ima Apple Watch 4, budući da atrijalna fibrilacija može proći nezapaženo. Može također izazvati umor, vrtoglavicu, palpitacije srca ili bol u grudima. Atrijalna fibrilacija može povećati i rizik od moždanog udara", pojašnjava nam Godinjak.

Kao ljekar, ona nam dalje govori da podržava digitalnu tehnologiju, ukoliko ona može doprinijeti zdravlju pacijenta. Međutim, kaže da je oprezna u pogledu njenih implikacija.

"Dijagnostički testovi poput ove aplikacije rijetko su savršeni. Prema podacima koje Apple posjeduje, aplikacija precizno otkriva atrijalnu fibrilaciju u 99 posto vremena kada se dobije dobro očitanje. Ali izostavljen je važan detalj. Vjerovatnoća atrijalne fibrilacije kod mlađih pojedinaca jako je mala. Tačnije, 0.1 posto osoba mlađih od 55 godina ima atrijalnu fibrilaciju, dok se ona javlja kod 9.1 posto starijih od 85 godina. Jedna stvar oko koje je Apple potpuno jasan jeste da ova aplikacija ne otkriva ishemiju, leziju niti nekrozu miokarda, te ne može predvidjeti niti prepoznati srčani udar. Također, aplikacija donosi informaciju na osnovu jednokanalnog EKG zapisa što ne pruža dovoljno informacija o stanju srčanog rada. Pravilnu interpretaciju srčanog rada, ritma i postojanja ozbiljnih oštećenja srčanog mišića može učiniti samo ljekar specijalista internista ili kardiolog na osnovu dvanaestokanalnog EKG zapisa", naglašava Godinjak.

Tehnološki uređaji i aplikacije će vjerovatno postati jedan medicinski bum u budućnosti, ali za sada još nisu neprikosnovene u rezultatima koje daju, govore nam iz Poliklinike Agram.

"Za praćenje rada srca, srčanih aritmija ili pritiksa, tehnološki uređaji imaju svoj vidni napredak, ali nisu pokazali da su dovoljno medicinski veliki da mogu zamijeniti neke standardne metode. Iako daju određeni uvid u stanje pacijenta, ne mogu zamijeniti klaisčne medicinske pretrage. To ne znači da se to neće desiti uz ubrzani napredak tehnologije", kažu iz Poliklinike Agram.

Tehnologija kao poveznica s pacijentom

Mnoge stvari kod praćenja zdravstvenog stanja ovise o trenutnom stanju pacijenta. Na primjer, vrijednosti na digitalnom tlakomjeru mogu varirati i dati pogrešan rezultat ukoliko pogrešno postavite ruku, ukoliko je ruka topla ili hladna, ukoliko ste popili kafu prije mjerenja te brojnih drugih faktora. Slično je i sa uređajima koji prate rad srca.

Aplikacija EKG na uređaju Apple Watch Series 4 generira EKG sličan EKG-u s jednim elektrodnim kateterom, podaci su Applea. U ljekarskoj ordinaciji standardno se koristi EKG s dvanaest elektrodnih katetera. Ovaj EKG s dvanaest elektrodnih katetera bilježi električne impulse iz različitih uglova u srcu radi stvaranja dvanaest različitih oblika valova. Upravo aplikacija EKG na Apple Watch uređaju mjeri oblik vala sličan jednom od tih dvanaest oblika valova.

Neovisno o rezultatima EKG-a koje daje EKG, ako se ne osjećate dobro ili ako očite neke simptome, iz Applea savjetuju da obavezno porazgovarate s ljekarom.

Tehnologija još uvijek ima varijabilnosti zbog kojih nije precizna, ali nam uvijek može dati uvid u stanje pacijenta u nekim normalnim životnim okolnostima, izvan ljekarskih ordinacija. S vremenom će nam definitivno tehnološki uređaji postati poveznica s pacijentom i velika pomoć. U ovo vrijeme ne možemo očekivati ni da su svi finansijski sposobni finansirati takve uređaje, ali doći će vrijeme kada će i takve stvari doći na dnevni red", smatraju iz Poliklinike Agram.

Pacijentima koji imaju određenu simptomatologiju ili su pod određenim vrstama lijekova ljekari svakako preporučuju mjerenja i provjere njihovog stanja uz tehnološke uređaje kakav je Apple Watch. Ipak, sve dok Svjetska zdravstvena organizacija ne pruži ljekarima zeleno svjetlo, oni ne mogu medicinski prihvatiti pouzdanost tehnoloških uređaja kod medicinskih mjerenja. Kako poručuju, oslanjanje na tehnološke uređaje, kao i Google doktore, može biti opasno za pacijente.