Brojne dobrobiti
7

Ne morate se odreći omiljene namirnice: Kardiolog otkrio koji sir je odličan za zdravlje srca

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u Bosni i Hercegovini, stoga je vrlo važno posvetiti posebnu pažnju zdravlju srca.

Tu veliku ulogu igra prehrana, a iz iste se preporuča ukloniti sir. Međutim, istina je da neki sirevi nisu baš dobri za srce, ali ipak postoje i zdravije opcije.

"Neke namirnice, poput onih s visokim udjelom zasićenih masnoća i natrija, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je kardiolog dr. Cheng-Han Chen za Parade. Suprotno tome, biljna prehrana s visokim udjelom vlakana i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca.

Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrij, kardiolog tvrdi da svejedno može biti dio prehrane zdrave za srce. Ipak, naglašava: "Sir koji odaberete ne bi trebao biti previsok u zasićenim masnoćama i natriju i trebali biste ga jesti umjereno." Otkrio je jednu vrstu u koju se kune za dobro zdravlje srca.

"Mozzarella je dobar izvor proteina i kalcija te sadrži čak i probiotike koji mogu koristiti zdravlju crijeva i imunitetu. Svježa mozzarella ima manje zasićenih masti i natrija od ostalih sireva", kaže dr. Chen. Tvrdi da je mozzarella jedan od najboljih sireva zbog niskog udjela natrija i zasićenih masti.

Mozzarella od 28 grama sadrži više od šest grama proteina, 143 miligrama kalcija, 138 miligrama natrija i oko četiri grama zasićenih masti.

Ipak, trebali bismo pogledati podatke o hranjivim vrijednostima na etiketi mozzarelle jer broj natrija može varirati. "Dobro je izbjegavati mozzarellu s previše natrija jer to može povećati krvni tlak, između ostalih učinaka", zaključio je dr. Chen.