Otkrila stanje iza kulisa
4

Vodeća psihološka savjetnica kompanije Meta dala otkaz: Optužila giganta da ignoriše štetne sadržaje

L. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Lotte Rubaek, vodeća psihološka savjetnica kompanije Meta, napustila je svoju ulogu, optužujući tehnološkog giganta da žmiri na štetne sadržaje na Instagramu.

Danska stručnjakinja tvrdi da kompanija neprestano ignorira savjete stručnjaka i daje prednost profitu nad životima.

Rubaek, koja je više od tri godine u Metinoj globalnoj ekspertskoj grupi, rekla je za Observer da stalni neuspjeh tehnološkog giganta da ukloni slike samopovređivanja sa svojih platformi pokreće ranjive mlade žene i djevojke da dodatno nanose štetu sebi i tako doprinosu porastu broja samoubistava.

Danska psihologinja je, shodno tome, dala ostavku, tvrdeći da Meta ne brine o dobrobiti i sigurnosti svojih korisnika.

U stvarnosti, rekla je ona, kompanija koristi štetne sadržaje kako bi zadržala ranjive mlade ljude zakačene za svoje ekrane u interesu profita kompanije.

"Ne mogu više biti dio Metinog SSI stručnog panela jer više ne vjerujem da naš glas ima stvarno pozitivan utjecaj na sigurnost djece i mladih na vašim platformama", napisala je u svom pismu ostavke.

U intervjuu za Observer, Rubaek je naznačila da na površini izgleda kao da je kompaniji stalo te da ima ekspertske grupe, ali da iza kulisa postoji još jedan plan koji je veći prioritet.

Taj plan je, rekla je ona "kako zadržati interakciju svojih korisnika i zaraditi njihov novac držeći ih u ovom čvrstom stisku na ekranu, prikupljajući podatke od njih, prodajući podatke i tako dalje", prenio je Guardian.

U svakom slučaju, štetnih sadržaja na platformama i dalje ima u izobilju.