Komentari (15)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jest se neko nacopypastao:))))))))
Sateliti se krecu na visini od 750 km, po kruznim polarnim orbitama, i formiraju lanac u pravcu sjever-jug, sa po jednim satelitom na svaka 32 stepena geografske sirine. Ukupno 6 takvih lanaca je dovoljno da pokrije cijelu Zemlju. Svaki satelit ima najvise do 48 celija, a ukupan broj je 1628 celija po cijeloj povrsini. Kapacitet svakog satelita je 3840 kanala, sto je ukupno 253.440 kanala.
Iridijum je 77. element periodnog sistema, a projekat Iridium je pokrenula Motorola 1990. godine, sa namjerom da lansira 77 komunikacionih satelita niske orbite (LEO). Od FCC su dobili dozvolu, a 66 satelita lansirano je 7 godina kasnije. Naziv projekta je ostao, iako se po 66. elementu morao nazvati Dysprosium. U novembru 1998. sateliti su bili spremni za upotrebu, ali je izostala komercijalna potraznja za satelitskim telefonima. U medjuvremenu je i mreza mobilne telefonije prosirena do neslucenih granica. Posljedica svega je bilo gasenje citavog projekta u avgustu 1999. godine. Sateliti i druga oprema, vrijedni preko 5 milijardi dolara, prodati su za 25 miliona, a kupac je projekat ponovo pustio u rad u martu 2001. godine. Cilj projekta je da omoguci globalne telekomunikacione usluge pomocu rucnih uredjaja koji se direktno povezuju sa satelitima, u onim krajevima gdje nema telekomunikacione infrastructure. Sateliti se krecu na visini od 750 km, po kruznim polarnim orbitama.
kakav sudar satelita. priča za mali djecu.
ma to su amerikanci namjerno uradili
Ljudi, ovo smrdi... ne malo!
ti si lud fino ti pise \"prvi zapamćeni sudar takve vrste\", tj. velikih satelita.
eto guzva u svemiru, jos da mjesne zajednice počnu slati satelite i eto ga.
izvijavam se..nije @bukva, nego @doncorleone
pa citaj sta pishe...bila su 4 sudara manjih satelita ili raketa, a ovo je prvi zapamceni sudar ovako velikih satelita!
\"rus\" nije zajetio oznaku \'P\' na \"amerikancu\" i previse blizu se doticnom priblizio s namjerom da ga i pretekne kada to bude zgodno, no nespretni i jos neuki \"amerikanac\" koji po noovom zakonu mora nositi slovo \'P\', zabranjeno mu je kretanje poslije 23 sata bez prisustva satelita koji potiču od prije 1993. god; je nesmotreno poceo da se zaustavlja, a kako mu i signalizacija koja se nalazi na njegovoj zadnjoj strani nije radila nakon zadnje meteorske kise, nažalost, za dotičnog \"rusa\" nije nista drugo preostalo nego da se zabije u \"amera\", znajući da rusi 1993 godine nisu imali para da iu svoje satelite ubacuju i taj luksuz zvan ABS kočnice ovo je bilo neminovno....
ljudima se sateliti sudaraju, a mi nećemo moći ni u makarsku na more
pa ti daj svakom vozacku...
Prvi zamapceni sutar....pa onda pise do sada su bila 4 takva sudara. Ko je ovdje lud?
Dobar dan gospodo! Sad mi recite ko nije postovao pravilo desne ruke, a ko je prosao krz crveno?!