Prvi put u historiji
0

Sudar dvaju ogromnih satelita u svemiru

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dva velika komunikacijska satelita sudarila su iznad Sibira u utorak navečer, piše AP, a ovo je prvi zapamćeni sudar takve vrste.

NASA je u četvrtak ujutro izjavila da će trebati nekoliko sedmica da se utvrdi tačan uzrok sudara dvaju satelita koji se prije dva dana desio iznad ogromnih prostranstva Sibira.

Sudar je izazvao dva ogromna oblaka puna prašine i krhotina koji na momenat bili prijetnja i Međunarodnoj svemirskoj stanici i njenim astronautima, no NASA-ini stručnjaci izjavili su da je ta prijetnja bila minimalna jer stanica orbitira oko 400 kilometara ispod ovih satelita, piše AP.

U sudaru su sudjelovali sateliti Iridijum, lansiran 1997. godine i Ruski satelit, lansiran 1993. godine. Dosad su zabilježena četiri slična sudara, no radilo se o malim satelitima ili raketama, no u ovom slučaju do sudara je došlo između 560 kilograma teškog Iridijuma te skoro tonu teškog Ruskog satelita što je dosad najteži 'svemirski sudar' u historiji.

NASA trenutno strahuje da bi ovakvi sudari mogli naškoditi Hubbleovom svemirskom teleskopu ili Zemljinim satelitima koji se nalaze na istoj visini kao i komunikacijski sateliti.

Komunikacijski sateliti (skraćeno comsat) su umjetni sateliti čija osnovna namjena su telekomunikacije, kreću se na nižim visinima u orbiti, a historijski značaj imali su u razvoju međunarodnih telefonskih linija.

Vezani članci