Nakon obavljene misije
2

Kineska raketa Long March-5B pala u Pacifik

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je u ponedjeljak lansirala svoju Long March-5B raketu koja je ponijela posljednji modul svemirske stanice Tiangong, a sada je pala na Zemlju. Neko vrijeme se nije znala lokacija, no ustanovljeno je da je pala u Pacifik.

Kina je u ponedjeljak lansirala svoju Long March-5B raketu koja je ponijela posljednji modul svemirske stanice Tiangong. Kineska raketa je iskorištena za "sastavljanje" svemirske stanice, a nakon što je dostavila posljednji traći modul, ponovo je ušla u atmosferu.

Raketa je teška 22.000 tona te visoka 16 metara, a tekuću sedmicu je provela u spuštanju prema Zemlji. Brzina rakete je iznosila gotovo 30.000 km/h, a tačno vrijeme ulaska u atmosferu utjecalo je gdje će pasti. Razlika od nekoliko sekundi se odražava u desetinama kilometara.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je ranije za New York Times saopćilo da postoji tek mala vjerovatnost da će raketa ometati aktivnosti avijacije ili ljude na tlu.

"Kina je uvijek obavljala aktivnosti na miran način i prema međunarnodnom zakonu te međunarodnoj praksi. Ponovni ulazak posljednje faze rakete u atmosferu je međunarodna praksa", navodi se u saopćenju.

Raketa je na kraju završila u vodama Pacifika, što je potvrdila Američka svemirska komanda.

Prethodne kineske rakete padale su na neočekivane lokacije. Ostaci prve Long March-5B rakete rasuli su se iznad sela u Obali Slonovače u maju 2020. godine. Druga raketa korištena za lansiranje modula svemirske stanice pala je u more blizu Filipina i Malezije u junu 2020. godine.

Uzimajući u obzir dvije posljednje orbite rakete, šanse da raketa padne na naseljeno područje Evrope, Rusije, Azije i Južne Amerike bile su jednake nuli.

Rizik za one koji žive na drugim područjima nije bio na nuli, ali su šanse i dalje bile nevjerovatno male, više od 1 prema 10 biliona.