Još više sigurnosti
36

Google uvodi dodatne zaštite od krađe uređaja s Androidom

D. B.
Krađa mobitela je oduvijek bila veliki problem, no sada Google najavulje nove funkcije protiv krađe koje bi trebale zaštititi korisnike Androida.

Neke od novih funkcija stižu ove godine kroz Google Play Services nadogradnje, tako da će stići do milijardi uređaja koji koriste operativni sistem Android 10 i noviji, dok druge dolaze kao dio Androida 15.

Lopovima će biti još teže da brzo resetuju ukradeni uređaj u namjeri da ga prodaju. Ovo se postiže nadogradnjom koja se odnosi na zaštitu fabričkog resetovanja. Ukoliko lopov na silu resetuje ukradeni uređaj, neće ga moći ponovo postaviti bez poznavanja pristupnih podataka uređaja ili Google naloga. Stoga bi ukradeni uređaj trebalo postati nemoguće prodati, što bi u konačnici trebalo smanjiti krađe.

Kada je riječ o lopovima koji ne namjeravaju brzo prodati ukredani uređaj nego izvući vrijedne podatke i prebaciti sredstva pomoću njega, Google je pripremio Private space u drugoj beta verziji Androida 15. Ova funkcija omogućava korisniku da kreira odvojeni prostor u mobitelu u koji može sakriti i PIN-om zaključati aplikacije koje sadrže osjetljive podatke.

Za deaktiviranje Find My Device funkcije ili produženje vremena za zaključavanje ekrana potrebno je unijeti PIN, šifru ili biometrijske podatke. Biometrija će biti potrebna i za promjenu PIN-a, gašenje zaštite od krađe i pristup Passkeysima s nepoznate lokacije.

Privatni prostor i nadogradnje za zaštitu fabričkog resetovanja bit će dio Androida 15, dok će poboljšanja zaštita identifikacije stići na "odabrane uređaje" kasnije ove godine.

Theft Detection Lock koristi Google AI da "osjeti" kada neko uzme smartphone iz ruke korisnika i pokuša pobjeći u trku, na biciklu ili u vozilu. Ako se detektuje pokret povezan s krađom, ekran smartphonea će se zaključati.

Ukoliko lopov pokušava odspojiti smartphone duživ vremenski period, Offline Device Lock funkcija će automatski zaključati ekran kako bi zaštitila podatke korisnika čak i kad je uređaj izvan mreže. Android će zaključati uređaj i u slučaju prevelikog broja neuspjelih pokušaja identifikacije.

Ukoliko je mobitel ukraden, vlasnik će moći zaključati njegov ekran i korištenjem samo svog broja putem drugog uređaja. To bi trebalo "kupiti" vrijeme za povrat detalja o nalogu ukoliko ih zaboravi te omogućiti pristup drugim opcijama u Find My Device funkciji, uključujući slanje komande za potpuno fabričko resetovanje kako bi se izbrisalo apsolutno sve s uređaja.

Theft Detection Lock, Offline Device Lock i Remote Lock stižu kasnije ove godine na sve uređaje koji koriste operativni sistem Android 10 i novije.