ChatGPT-4o
65

ChatGPT dobio nadogradnju kojoj je samo nebo granica: Probajte prevođenje u realnom vremenu

E. M.
Nova verzija ChatGPT-a dostupna je javnosti od prije nekoliko dana, a glavna značajka joj je unaprijeđenje umjetne inteligencije u pogledu brzine, a najveća prednost ChatGPT-4o je prevođenje u realnom vremenu.

Prilikom predstavljanja naglašeno je da je unaprijeđenje tehnologije umjetne inteligencije glavna vodilja ChatGPT-a te da je posljednja nadogradnja koja se ogleda u tekstu, glasu i viziji samo početak onoga u što će sve izrasti ovaj sistem.

Dosadašnja verzija ChatGPT-a bazirala se samo na tekstualnim sposobnostima, a nova nadogradnja podrazumijeva integraciju slike i glasa. Naime, sada je moguće fotografisati tekst i tražiti od ChatGPT-a da ga prevede, omogućava prevod zvučnih poruka u realnom vremenu između dva sagovornika.

Na primjer, ukoliko pričate s osobom koja zna kineski jezik, a vi bosanski, snimate glasovnu poruku na bosanskom koju ChatGPT prevodi na kineski, a kineski će prevesti na bosanski jezik. Sve se to odvija u samo nekoliko sekundi, i što je najbitnije, sav razgovor koji vodite ostaje transkriptovan. U sve ovo možete zahtijevati i "unošenje emocije" u razgovor.

ChatGPT-4 sa svojim prednostima je dostupan u Plus i Tim paketu koji se naplaćuje, dok će korisnici Free verzije moći probati ovu verziju u ograničenom načinu prije nego budu vraćeni na 3.5 verziju, a do tada će moći analizirati podatke, razgovarati s GPT klijentom o fotografiji ili videozapisima, uploadovati datoteke i tražiti da ih se sumira ili analizira i slično, tražiti ideje ili jednostavno u njemu vidjeti svakodnevnog asistenta.

Nova verzija je danas dostupna i kao desktop aplikacija koja se na Mac uređajima pokreće pritiskom jedne tipke na tipkovnici.