Odlučila dići glas
1

Nana Nadarević, kćerka glumačkog velikana: Zašto su mi se povjerile žrtve seksualnog nasilja

E. Sk.
Foto: StyleZagreb.com
Foto: StyleZagreb.com
Nana Nadarević, kćerka glumačkog velikana Mustafe Nadarevića, protekle sedmice javno je progovorila o temi seksualnog nasilja nad ženama. Jedna obična večer koju je provela u kinu sa svojim dečkom gledajući film "Bombshell" pretvorila se u goruću temu koja je narednih nekoliko dana mahom punila medijske stupce.

Kako film govori o seksualnom nasilju nad ženama, tako je Nadarević svoje impresije o tome prenijela na društvenim mrežama i pokrenula lavinu reakcija. Nije prošlo mnogo vremena kada je na Instagramu počela dobijati poruke brojnih žena koje su s njom počele dijeliti svoja bolna iskustva. Priče tih žena koje su seksualno zlostavljane ostavilo je na nju traga i ona ih je odlučila podijeliti.

U razgovoru za naš portal, Nana nam je otkrila kako je i zašto odlučila dići glas protiv ovog, sve učestalijeg, problema.

"Nakon filma 'Bombshell' poželjela sam progovoriti o seksualnom uznemiravanju za koje sam uvjerena da se ženama dešava svaki dan. Mišljenja sam kako se većini žena desio cijeli niz neugodnih situacija tokom školovanja, na poslu ili u izlasku. Htjela sam da progovorimo o toj 'sivoj zoni' seksualnog nasilja koje mnoge žene uzimaju zdravo za gotovo. I da se napokon usuglasimo da to nije u redu i da se to ne smije tolerisati", kaže Nadarević.

Žrtve seksualnog nasilja su joj se obraćale vrlo otvoreno. Puno ih je, kaže, pisalo pod vlastitim imenom, s profila na kojima imaju fotografije svoje porodice, supruga, djece...

"Nakon što sam postavila pitanje na svom Instagram profilu u inboks su mi se počele 'slijevati' poruke žena iz regije. Na početku sam mislila da će biti poruke o situacijama vezanim uz neugodne komentare, naprimjer u radnom okruženju, međutim, ubrzo je to postala puno teža tema koja se ticala težih oblika seksualnog nasilja, poput silovanja u braku", priča nam Nadarević.

Još je, priznaje, zatečena gomilom intimnih ispovijesti nepoznatih žena, koje su u njoj prepoznale osobu kojoj se mogu povjeriti.

"S obzirom da sam dobila na stotine poruka odlučila sam neke od njih podijeliti na svom profilu kako bismo svi zajedno, ne samo žene, nego i muškarci, osvijestili koji sve oblici seksualnog nasilja postoje te koliko je to rašireno u društvu. Htjela sam da govorimo o tome otvoreno i tako sam to i doživjela. Fokusirala sam se na finalni cilj koji je bio podizanje svijesti", ističe Nadarević.

Drago joj je, dodaje, zbog inicijative #spasi me, koju je pokrenula scenaristica i glumica Jelena Veljača i tako puno učinila na osvještavanju ovog problema.

"Ono što je izuzetno bitno jeste da žrtve seksualnog nasilja znaju da postoje organizacije u njihovoj zajednici koje im mogu pomoći. Žrtve moraju znati da postoje besplatni SOS telefoni gdje se anonimno može prijaviti nasilje, Sigurne kuće te Centri za pomoć. Dok sam istraživala situaciju u BiH 'Fondacija lokalne demokratije' mi se učinila kao odlično mjesto za informacije i pomoć", govori mlada Zagrepčanka.

Na pitanje zašto se žrtvama lakše povjeriti nepoznatoj osobi na društvenoj mreži nego nekom bližnjem i prijaviti krivično djelo, naša sagovornica smatra da to čine iz straha od osude.

"Nažalost, to je zbog toga jer se i dalje boje osude u svojoj zajednici. Žrtve seksualnog nasilja se često stigmatizira te one osjećaju strah, sram i poniženje", mišljenja je Nadarević.

Dok ovu tešku, ali važnu temu privodimo kraju, pitamo je, za one koji ne znaju, čime se bavi i kako voli provesti slobodno vrijeme.

"Živim u Zagrebu i radim kao PR Manager za MAC kozmetiku za regiju, a u slobodno vrijeme putujem i s dečkom koji je pasionirani kvizaš organiziram pub kvizove", kaže nam Nadarević.