Poznat po ulozi Obelixa
0

Macronova podrška glumcu osumnjičenom za silovanje označena kao "šamar u lice ženama"

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron stao je u odbranu glumca Gerarda Depardieua, posebno poznatog po ulozi Obelixa, koji je osumnjičen za silovanje, čime je naišao na osudu jednako kao i filmska zvijezda koju brani.

Depardieu je u središtu nove kontroverze zbog navoda o seksualnom napadu nakon što je prošlog mjeseca objavljen dokumentarni film u kojem on zlostavlja mladu djevojku. Međutim, on je našao pristalicu u neočekivanom uglu - u francuskom predsjedniku.

U intervjuu u decembru, francuski predsjednik je iznenadio javnost kada je dao podršku Depardieuu hvaleći "njegovu genijalnost", kao i njegov doprinos francuskom stvaranju filmova.

"Veliki sam poštovalac Gerarda Depardieua... on čini Francusku ponosnom", rekao je Macron.

Gérard Depardieu (Foto: EPA-EFE)
Gérard Depardieu (Foto: EPA-EFE)

To je protivno onome što je Macron obećao kada je došao na vlast 2017. godine i kada je vodio kampanju o rodnim pitanjima, obećavajući da će borbu protiv seksizma učiniti "velikim ciljem" svog prvog mandata.

"Sramota mora promijeniti stranu", naglašavao je tada.

Naime, 75-godišnji glumac Depardieua je pod istragom zbog silovanja od 2020. godine i suočava se sa više optužbi za seksualno zlostavljanje, nakon svjedočenja objavljenih na web stranici Mediapart. Depardieu je negirao sve optužbe.

Macronov stav o Depardieuu razlikuje se od načina na koji su drugi globalni lideri obično rješavali osjetljive teme rodnog nasilja. Španski premijer je, recimo, bio glasan u borbi protiv seksizma i seksualnog nasilja, bilo u fudbalu ili u zakonodavnim bitkama, dok je britanski Rishi Sunak izrazio zabrinutost zbog optužbi u medijskoj industriji ili u Konzervativnoj stranci.

Francuski glumci, pisci i filmski producenti stali su na dvije strane debate, potpisujući otvorena pisma, pa je tako jedan među njima kritikovao "linč" Depardieua, dok je drugi kritikovao "poseban tretman" koji je dat glumcu.

Komentari francuskog predsjednika su zbunili posmatrače s obzirom da Depardieu inače ima buran odnos sa njegovom matičnom zemljom, jer je filmska zvijezda izrazila svoje divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Depardieu je prije skoro deceniju tražio rusko državljanstvo kako bi izbjegao francuske poreze.

Transparent Depardieua i Putina (Foto: EPA-EFE)
Transparent Depardieua i Putina (Foto: EPA-EFE)

Treba imati u vidu i da je Macron 2020. godine imenovao Géralda Darmanina za ministra unutrašnjih poslova uprkos istrazi za silovanje koja je tada bila u toku, a za što je Darmanin kasnije oslobođen. Kasnije, kada je jedan od njegovih bivših ministara optužen za silovanje, upozorio je na bilo kakve ishitrene reakcije.

Sada, u slučaju Deparieua, u prošlomjesečnom intervjuu francuskom kanalu France 5, Macron je opravdao svoju odbranu glumca i odluku da se odupre pozivima da se glumcu oduzme legija časti.

"Neprikosnoven sam o pitanjima borbe protiv nasilja nad ženama... ali stvari se moraju raditi pravim redom. Među našim vrijednostima je pretpostavka nevinosti i nećete me vidjeti da učestvujem u lovu na ljude, mrzim to", rekao je Macron, prenosi Politico.

U utorak je francuski glumac Laure Calamy, koji je glumio u francuskoj seriji "Call my Agent!", rekao da su predsjednikovi komentari "šamar u lice" ženama koje su bile dovoljno hrabre da podignu tužbu.