Istraga u toku
265

Joost Klein neće nastupiti ni na generalnoj probi Eurosonga kad sudije ocjenjuju, pao website EBU-a

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska radiodifuzna unija (EBU) potvrdila je da nizozemski predstavnik Joost Klein neće nastupiti na večerašnjoj probi, a na kojoj žiri dodjeljuje ocjene.
Klein je pod istragom EBU-a zbog neimenovanog incidenta koji se dogodio, a ta istraga je još u toku. Kao rezultat toga, izvođač nije diskvalifikovan iz takmičenja, ali bi se to moglo promijeniti u zavisnosti od rezultata istrage.

EBU je također potvrdio, putem e-maila poslanog akreditovanim medijima, da će umjesto toga biti korišten Joostov nastup iz sinoćnjeg drugog polufinala.

Ovo će stoga biti nastup koji će nacionalni žiriji ocjenjivati. Žiri svoje bodove dodjeljuje na osnovu nastupa od petka, a ne subote uveče.

"Istraga o incidentu s nizozemskim umjetnikom na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije još je u toku. Razgovori se također vode između EBU-a i AVROTROS-a, nizozemskog javnog emitera. Dok se istraga nastavlja, EBU je odlučio da Joost Klein neće nastupiti tokom generalne probe takmičenja na kojoj glasaju žiriji u 37 zemalja učesnica. Umjesto toga će se koristiti njegov nastup iz polufinala", napisali su u saopštenju.

Glasnogovornik AVROTROS-a je rekao: "Istraga još nije završena. To znači da Joost ne smije večeras nastupati zbog EBU-a. AVROTROS je u kontinuiranim razgovorima sa EBU-om. Profesionalni žiri ocjenjuje prethodni nastup".

U izvještaju švedskog emitera i domaćina Eurovizije SVT tvrdi se da je Joost pod istragom nakon fizičkog obračuna. Navodno je udario člana delegacije Izraela nakon što su ismijavali smrt njegovih roditelja.

Također, web stranica EBU-a je u petak navečer pala, a prilikom pokušaja prijavljivanja prikazana je poruka u kojoj piše "pristup odbijen".